Tőzsde - Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2022.11.24

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

A tőzsdei befektetők világszerte Federal Reserve legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét nyugtázták a csütörtöki kereskedés kezdetén az ázsiai piacokon. Az amerikai monetáris politikai döntéshozók jelentős többsége egyetértett abban, hogy a kamatemelések ütemét hamarosan időszerű lesz alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolni.

Az európai piacokon a befektetői döntésekre meghatározó volt az előzetes PMI-adatok szerdai publikálása is, amelyek szerint az euróövezet gazdasági aktivitása novemberben tovább zsugorodott, de a lassulás üteme mérséklődött az előző hónaphoz képest. A piacok most az európai országok fogyasztói és üzleti bizalmi adataira, valamint az Európai Központi Bank döntéshozóinak a nap folyamán esedékes nyilatkozataira várnak.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 0,58 százalékos emelkedéssel kezdett, a STOXX Europe 600 index 0,04 százalékkal alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,09 százalékkal magasabban.

Londonban az FTSE-100 index 0,04 százalékkal nyitott magasabban, a DAX 0,28 százalékkal erősödött a kezdéskor, a CAC-40 pedig Párizsban 0,11 százalékos emelkedéssel nyitott. Milánóban az FTSE MIB index 0,38 százalékos, a madridi IBEX-35 pedig 0,26 százalékos emelkedéssel kezdte a csütörtöki tőzsdenapot.

Az olajár szerdán kéthavi mélypontot érintett, csütörtökön pedig tovább araszolt lefelé. Az olajpiacot keresleti aggodalmak árnyékolják be, elsősorban a Kínában bevezetett járványvédelmi korlátozások gazdasági aktivitást fékező következményei miatt.

A WTI nyersolaj ára 77,80 dolláron állt az európai kereskedési idő kezdetén a nemzetközi piacon 0,17 százalékos napi csökkenéssel. A Brent ára 85,18 dollár hordónként, 0,26 százalékos csökkenéssel.

Az arany spot ára 1755,56 dollár unciánként, 0,36 százalékos emelkedéssel. Az eurót 0,10 százalékkal jegyzik erősebben, 1,04243 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!