Tőzsde - Vegyes kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2021.04.13

Vegyesen, a hagyományos iparágak körében többnyire indexveszteséggel, a technológiai papírok kötében pedig emelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,07 százalékkal, az S&P-500 index 0,05 százalékkal kezdett alacsonyabban, a főként technológiai részvényeket jegyző Nasdaq Composite index viszont 0,44 százalékkal erősödött nyitáskor.

A hagyományos iparágak körében veszteséges kezdés felé hajló hangulat a nyitás előtt közzétett inflációs adatnak volt betudható, ami erőteljesebbnek bizonyult az elemzői várakozásoknál. Márciusban 2,6 százalékra, 2018 augusztusa óta a legmagasabbra ugrott meg az infláció a februári 1,7 százalékról, szemben a 2,5 százalékos piaci várakozással. Az inflációt persze jórészt a tavalyi alacsony bázisadat élénkítette fel.

A keddi óvatos kereskedést részben a Johnson & Johnson's oltásának szüneteltetésével és ezzel összefüggésben a gazdasági fellendülés ütemével szemben keletkezett aggodalmakkal indokolták piaci szakértők.

A Johnson & Johnson's részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban a keddi nyitás előtt közel 3,0 százalékkal gyengült. Gyengültek a gazdaság élénkülésből közvetlenül hasznot húzó ágazatok, az utazási irodák, szállítási szolgáltatók és szállodaláncok részvényei is. Így például a Carnival, a Royal Caribbean Cruises, az American Airlines, az United Airlines és a Marriott International papírjai.

A héten indul a nagyok közül a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Wells Fargo jelentésével a negyedéves tőzsdei beszámolói periódus, amelynek kezdete előtt a befektetők ódzkodnak erőteljesebb pozíciók felvételétől, ami szintén hozzájárult az árfolyamok gyenge alakulásához. Piaci várakozások szerint az S&P-500 index tagvállalatai az idei első negyedévben 25 százalékkal magasabb nyereséget jelentenek együttesen mint egy évvel korábban.

Az OPEC az előző havi prognózisához képest napi 70 ezer hordóval megemelte a világ idei olajkeresletére vonatkozó előrejelzését a járványellenes intézkedések sikerét megelőlegezve. Az OPEC a világgazdasági növekedési előrejelzését is megemelte 5,4 százalékra 5,1 százalékról. Az olajár ennek megfelelően emelkedett kedden.

A Brent nyersolaj ára hordónként 63,92 dolláron 1,01 százalékkal állt magasabban az amerikai piacok nyitásakor a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 1,02 százalékkal 60,31 dollárra emelkedett. A WTI ára hat kereskedési nap után tért vissza ismét 60 dollár fölé. Mindkét olajtípus több mint 24 százalékkal áll év eleji ára felett.

Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik erősebben 1,1930 dolláron, az arany spot ára 0,52 százalékkal emelkedett unciánként 1742,03 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!