Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2019.06.18

Egyértelmű trend nélküli nyitásra lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti tőzsdeindex 0,1 százalék csökkenéssel, a londoni 0,1 százalék emelkedéssel, a párizsi árfolyamindex pedig néhány pont csökkenéssel kezdheti a keddi kereskedést.

Hétfőn vegyesen zártak az európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,06 és 0,09 százalék csökkenéssel fejezték be a napot, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,12 százalékkal emelkedett. Londonban 0,16 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,09 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 0,43 százalékkal emelkedett, Madridban 0,68 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex, Milánóban viszont 0,07 százalékkal emelkedett.

A DAX index csökkenéséért elsősorban a Luftansa részvénye és vele együtt a légitársasági ágazat volt felelős. A Lufthansa részvénye az idei évre kiadott profitfigyelmeztetés miatt 12 százalékkal esett, az Air France-KLM és easyJet légitársaságoké pedig több mint négy százalékkal gyengült.

Kedden európai makrogazdasági adatok játszhatnak piacbefolyásoló szerepet a tőzsdéken. Az Eurostat az euróövezet április külkereskedelmi mérlegét, valamint a májusi inflációs adatokat teszi közzé. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet pedig júniusi euróövezeti és német gazdasági hangulatindexét publikálja.

Az olajár az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek miatt borúsabbá vált világgazdasági növekedési és ezzel összefüggésben csökkenő olajkeresleti kilátások miatt csúszott lejjebb. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával hordónként 60,92 dolláron állt 0,03 százalék csökkenéssel, a WTI ára pedig 0,15 százalékkal csökkent 51,85 dollárra.

Az euró árfolyama 0,17 százalékkal 1,1236 dollárra emelkedett, az arany ára 0,25 százalékkal unciánként 1346,25 dollárra ment fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!