Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.04.26

Vegyes kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Frankfurtban 0,1 százalék indexemelkedéssel, Londonban 0,1 százalék indexcsökkenéssel indulhat a hétfői kereskedés.

Pénteken az európai tőzsdeindexek gyengültek a fertőzésszám növekedése és a gazdasági fellendüléssel szembeni kételyek miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,16 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,13 százalékkal csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,04 százalékkal gyengült. A páneurópai indexek 0,8 százalékkal gyengültek a héten, az euróövezeti index pedig 0,5 százalékkal. A gyűjtőindexek nyolc hete az első alkalommal tudhatnak maguk mögött heti veszteséget.

Londonban nagyjából a hét eleji szinten fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index, a hetet viszont 1,2 százalékos veszteséggel zárta. Frankfurtban a DAX index 0,27 százalékkal csökkent pénteken, a heti vesztesége pedig 1,2 százalék lett. A CAC-40 index Párizsban 0,15 százalékkal csökkent és három egymást követő nyereséges hét után 0,5 százalékkal alacsonyabban fejezte be a hetet. A milánói tőzsde csekély 0,05 százalékos csökkenésen ment át pénteken, a heti eredménye így is 1,6 százalékos veszteség lett. A madridi tőzsde viszont 0,44 százalékos pénteki indexcsökkenéssel együtt is 0,1 százalékos heti nyereséget ért el.

Az amerikai tőzsdeindexek pénteken erősödéssel zártak és indexemelkedéssel indították el a hétfői kereskedést az ázsiai tőzsdék is. Az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a tokiói tőzsdeindex 0,5 százalék körüli nyereséget mutatott azt követően, hogy az elmúlt hetet több mint 2,0 százalékos veszteséggel fejezte be. A sanghaji tőzsdeindex 0,2 százalékos emelkedést mutatott hétfőn reggel hét heti csúcs közelében. A szöuli tőzsdeindex rekordközelbe jutott több mint 0,5 százalékos emelkedéssel a hétfői kereskedésben. Szintén rekordközeli szintre jutott hétfőn reggel az ausztrál tőzsdeindex is.

Az amerikai indexek pénteki emelkedését és az ázsiai tőzsdék hétfői pozitív kezdését elindító kedvező amerikai makrogazdasági mutatók után az előttünk álló héten a világ tőzsdéin az első negyedévi amerikai és euróövezeti GDP-növekedési adatok, az euróövezet üzleti hangulatindexe és inflációs adatai befolyásolhatják a tőzsdei árfolyamokat. Monetáris politikai döntést jelent be a héten az amerikai Fed és a japán jegybank.

Hétfőn az olajár csökkent, mivel Indiában, a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztó országában továbbra is rendkívül magas napi fertőzésszámot regisztrálnak. A WTI 2,0 százalékos, a Brent 1,0 százalékos árcsökkenéssel fejezte be az elmúlt hetet. A Brent 26 százalékkal, a WTI 27 százalékkal áll az év eleji ára felett.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával a Brent 0,66 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 64,99 dolláron, a WTI ára pedig 0,58 százalékkal csökkent 61,78 dollárra.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,2109 dolláron, az arany spot ára 0,20 százalékkal emelkedett unciánként 1780,69 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!