Tőzsde - Vegyes mozgás New Yorkban

Gazdaság, 2018.12.10

Vegyesen mozogtak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfő este.

Közép-európai idő szerint este hét óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,64 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója pedig 0,44 százalékos gyengülést jelzett, ugyanakkor a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,25 százalékos pluszban állt.

A tőzsdemutatók mínuszban indítottak részben az Apple részvényárának fél százalék körüli csökkenésére, miután egy kínai bírósági döntés ideiglenesen betiltotta több iPhone modell importját és árusítását. Az Apple céggel hosszabb ideje vitában álló Qualcomm chipgyártó azt állítja, hogy az Apple két szoftverszabadalmát illegálisan alkalmazza iPhone készülékeiben.

Elemzők szerint rontotta a befektetők kedvét a globális gazdaság növekedésének lassulása, az amerikai-kínai kereskedelmi háború és az a bizonytalanság, hogy Nagy-Britannia milyen körülmények között lép ki az EU-ból.

Hétfő estig elsősorban a bankok részvényei gyengültek, amelyek különösen érzékenyek a kamatalakulásra. Befektetők egy része attól tart, hogy a Brexit érezhetően befolyásolja majd a globális gazdaság növekedését, ami egy újabb érv lehet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed számára, hogy lassítsa a kamatemelés ütemét.

Gyengültek az energiaipari részvények is a kőolaj árának csökkenésére.

A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 77 cent (1,46 százalék) csökkenéssel, 51,84 dolláron állt, az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 69 centtel (1,08 százalékkal), 60,98 dollárra süllyedt.

Az arany unciánkénti ára 0,32 százalékkal, 4 dollárral, 1248,60 dollárra csökkent New Yorkban.

Egy euróért 1,1357 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon a reggeli 1,1426 dollár után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!