Tőzsde - Vegyes zárás Európában

Gazdaság, 2018.12.13

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és Stoxx 600 index 0,13 és 0,19 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,09 százalékkal állt magasabban az európai kereskedési idő végén.

Londonban a nem hivatalos záróadatok szerint 0,01 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,0,5százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,34 százalékkal csökkent. Madridban 0,83 százalékkal emelkedett, Milánóban 0,55 százalékkal végzett magasabban a tőzsdeindex.

Az európai piacok vegyes reakciókkal nyugtázták az Európai Központi Bank (EKB) bejelentését eszközvásárlási programjának év végi befejezéséről. A piacok nem nagyon örültek az EKB lefelé korrigált euróövezeti növekedési előrejelzésének, ami leginkább az euró árfolyamának gyengülésében mutatkozott meg.

A befektetői hangulat mindazonáltal alapvetően bizakodóan indult csütörtökön, mivel a piacok egyre nagyobb reményeket fűznek az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződéséhez. Erre utaló legutóbbi jel lehet például az is, hogy hat hónapnyi szünet után Kína ismét nagy tételben vásárolt amerikai szójababot, mégpedig másfélmillió tonnát. Ettől eltekintve az árfolyamok alakulását többnyire egyedi vállalati hírek befolyásolták a csütörtöki európai kereskedésben.

Az európai kereskedési idő végére a kezdetben csökkenő olajár már nyereségbe fordult: a Brent 0,20 százalékkal hordónként 60,27 dollárra, a WTI 0,65 százalékkal 51,48 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1356 dolláron, az arany ára 0,19 százalékkal unciánként 1247,60 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!