Tőzsde - Vegyesen nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.06.19

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, a befektetők óvatosak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntése előtt.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 7 ponttal emelkedhet, a frankfurti DAX-30 index stagnálhat, a párizsi CAC-40 index pedig 4 ponttal eshet a nyitásban.

Kedden az európai és a New York-i tőzsdéken is jelentősen emelkedtek az indexek, Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin pedig ötheti csúcsra kúsztak fel szerdán a mutatók, mert a befektetők abban reménykednek, hogy a Federal Reserve (Fed) követi az Európai Központi Bank példáját és "tágra nyitja az ajtót" a jövőbeni kamatcsökkentések előtt.

A Fed nyíltpiaci bizottsága szerdán zárja kétnapos ülését, és teszi közzé kamatdöntését, valamint friss gazdasági és inflációs előrejelzését, majd Jerome Powell elnök sajtótájékoztatót tart.

Mario Draghi, az EKB vezetője kedden arról beszélt, hogy szükség lehet a pénzpolitika további lazítására, ha a gazdasági kilátások nem javulnak. Draghi elképzelhetőnek tartja a kamatcsökkentést és az eszközvásárlások újraindítását is. Kijelentései felszították azokat a tanakodásokat, hogy szerte a világban a jegybankok gazdaságélénkítő intézkedéseket tesznek, amire a részvények, a kötvények és a nyersanyagok ára is erős emelkedéssel reagált.

A kockázatvállalási hangulatot tovább fokozta, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitteren megerősítette, a jövő héten hosszadalmas tárgyalást tart Hszi Csin-ping kínai elnökkel Japánban, a G20-csoport csúcstalálkozójának keretében, és újraindítják a kereskedelmi tárgyalásokat. Az elemzők többsége azonban nem vár áttörést a találkozótól.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,80 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 1,19 százalékos pluszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 1,21 százalékos nyereségben állt a zárás előtti percekben.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,13 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,99 százalékos pluszban állt zárás előtt bő fél órával. Hongkongban 2,36 százalékos nyereségben állt az irányadó index zárás előtt másfél órával.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,74 százalékkal 518,29 pontra nőtt szerdán.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,18 százalékos pluszban, 62,25 dolláron, a WTI pedig 0,22 százalékos nyereségben, 54,23 dolláron forgott szerda reggel nyolc órakor.

Kedden nyereségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,17 százalékkal, 7443,04 pontra, a frankfurti DAX-index 2,03 százalékkal, 12 331,75 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 2,20 százalékkal, 5509,73 pontra emelkedett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,67 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,69 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 2,06 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!