Tőzsde - Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai indexek

Gazdaság, 2018.09.13

Feladták korábbi nyereségeiket és vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, ahogy a befektetők a friss jegybanki döntéseket elemezték.

A londoni FTSE-100 mutató 0,43 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,19 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Madrid 0,24 százalékos pluszban, Milánó viszont 0,56 százalékos veszteségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,15 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,05 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,25 százalékkal nőtt.

A figyelem homlokterében a központi bankok kamatdöntései álltak. Az angol jegybank a várakozásokkal összhangban nem változtatott az alapkamaton, és a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnéséig (Brexit) valószínűleg nem is hajt végre újabb kamatemelést. A török jegybank viszont a vártnál nagyobb mértékben, 625 bázisponttal 24 százalékra emelte az egyhetes repokamatot, ami megtámasztotta a török líra árfolyamát.

Az Európai Központi Bank sem változtatott az irányadó kamaton. A kormányzótanács szeptemberben a jelenlegi 30 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást az eszközvásárlási program (APP) keretében, majd december végéig 15 milliárd euróra csökkenti a havi keretösszeget és arra számít, hogy a nettó eszközvásárlás ezután megszűnik, de annak függvényében, hogy a beérkező adatok megerősítik a testület középtávú inflációs várakozását.

A nap nyerteseként az autóipari szektor alindexe 1,06 százalékkal emelkedett annak reményében, hogy Kína és az Egyesült Államok kompromisszumot köthet a kereskedelmi vitákban. A kínai külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy az amerikai kormánytól meghívást kaptak egy újabb kétoldalú megbeszélésre kereskedelmi kérdésekben. Nem hivatalos értesülések szerint a két fél heteken belül tárgyalóasztalhoz ülhet.

A technológiai részvényeket erősítette, hogy az Apple amerikai információtechnológiai cég szerdán bemutatta új okostelefonjait. Az Apple európai beszállítói közül az ams AG és az STMicroelectronics is több mint 1,50 százalékos pluszban zárt. Az ágazaton belül 5 százalékos árfolyam-emelkedéssel a BE Semiconductor Industries holland vállalat vitte el a pálmát.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,34 százalékos, az S&P 500-as index 0,36 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,74 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára erős csökkenésre váltott annak nyomán, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szokásos havi jelentésében arról számolt be, hogy az OPEC-tagállamok 420 ezer hordóval, az utóbbi két év legnagyobb mértékével, 32,63 millió hordóra növelték kitermelésüket augusztusban. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,02 százalékos veszteségben, 78,13 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 2,54 százalékos mínuszban, 68,58 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,22 százalékkal, 1208,20 dollárra esett.

Egy euróért 1,1676 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,43 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!