Tőzsde - Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.03.12

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden. Változékonyan alakult a kereskedés, a nyereségek egyre fogyatkoztak, párhuzamosan azzal, ahogy elhalványultak a remények arra, hogy Theresa May brit miniszterelnök meg tudja szerezni a parlamenti jóváhagyást a brit EU-tagság rendezett megszűnését célzó tervéhez.

A londoni FTSE-100 mutató 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,08 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,17 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,03 százalékkal, Madridban pedig 0,11 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,06 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,16 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,01 százalékkal csökkent.

Az egyes vállalatokat illetően a vártnál jobb eredményeknek köszönhetően a Spie francia műszaki vállalat 8,6 százalékkal, a Galenica svájci gyógyszerkiskereskedelmi cég pedig 6,2 százalékkal drágult.

A Volkswagen német autógyártó konszern árfolyama 1,8 százalékkal esett, miután éves jelentésében a vezető márka, a névadó Volkswagen működési haszonkulcsának csökkenéséről számolt be. A Telecom Italia pedig 5,9 százalékos mínuszban zárt, mert kiéleződött a két fő részvényes, a Vivendi és az Elliott közötti vita a vállalat jövőjéről.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,32 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,40 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,63 százalékos pluszban állt.

A Dow Jonesra erős nyomást gyakorol a Boeing repülőgépgyártó árfolyamának esése, a hét első két napján már több mint 25 milliárd dollárral csökkent a Boeing piaci értéke, miután egyre nő azon országok száma, amelyek nem engedik repülni a 737 MAX 8 típust a vasárnap történt etióp légiszerencsétlenség miatt, és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) kedden felfüggesztette az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen.
A keddi kereskedés félidejében több mint 7 százalékos mínuszban forogtak a Boeing-részvények New Yorkban.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,14 százalékos pluszban, 66,67 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 0,26 százalékos nyereségben, 56,94 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,53 százalékkal 1297,90 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1295 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,44 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!