Tőzsde - Vegyesen zárták a kereskedést a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.10.16

Határozott irány nélkül, vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán. A befektetők kivárnak, mert a biztató jelek ellenére még mindig nem biztos, hogy az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának sikerül dűlőre jutnia a rendezett kilépést biztosító megállapodásról.

A londoni FTSE-100 mutató 0,64 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,09 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,32 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,28 százalékkal, Madridban pedig 0,25 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,14 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,08 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,02 százalékkal emelkedett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerda délután kijelentette, hogy sikerült megegyezniük a felek képviselőinek az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól, a végleges egyezség akár már szerdán megszülethet. "Elméletileg hét-nyolc órán belül minden világossá válhat" - mondta.

Uniós diplomatákra hivatkozva azonban a brit sajtóban szerdán olyan jelentések is napvilágot láttak, miszerint a tárgyalások megfeneklettek a jövőbeni kereskedelmi megállapodás és a tisztességes piaci versenyt biztosító záradékok kérdésein. Leo Varadkar ír miniszterelnök megerősítette, hogy még vannak nézeteltérések Észak-Írország és az unió közötti kapcsolatok ügyében is.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,09 százalékos, az S&P 500-as index 0,15 százalékos a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,36 százalékos mínuszban állt az európai tőzsdezárás idején.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,24 százalékos pluszban, 59,47 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 1,51 százalékos nyereségben, 53,61 dolláron forgott fél hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,49 százalékkal, 1490,75 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1066 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,32 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!