Tőzsde - Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.12.09

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán; csitult az újabb lehetséges amerikai gazdaságösztönző csomagot és az új koronavírus elleni védőoltásokat övező eufória, miközben a befektetők a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti jövőbeni kapcsolatrendszerről folyó tárgyalások végkimenetelét várják.

A londoni FTSE-100 index 0,08 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,47 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,09 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,25 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,38 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,32 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,24 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,09 százalékkal emelkedett.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerda délután Brüsszelbe utazott, hogy megbeszélést tartson Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Ez az utolsó kísérlet arra, hogy három héttel a végső határidő előtt áthidalják a nézetkülönbségeket, és megállapodásra jussanak a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Ekkor kezdődött el a december 31-ig tartó átmeneti időszak azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra. Azonban továbbra is súlyos nézetkülönbségek vannak az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás jogi betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében, e problémák megoldása nélkül pedig nem lehetséges a megállapodás.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,19 százalékos, az S&P 500-as index 0,16 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,23 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,23 százalékos mínuszban, 48,73 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,42 százalékos veszteségben, 45,41 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,37 százalékkal, 1845,66 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,23 százalékkal, 1851,70 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2078 dollárt adtak, 0,19 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!