Tőzsde - Veszteséges hétzárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.04.23

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek és két hónapja az első alkalommal a heti eredményük is negatív lett.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,23 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,20 százalékos csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,03 százalékkal gyengült pénteken. A páneurópai indexek 0,8 százalékkal gyengültek a héten, az euróövezeti index pedig 0,5 százalékkal. A gyűjtőindexek nyolc hete az első alkalommal tudhatnak maguk mögött heti veszteséget.

A befektetők elsősorban a járvány fertőzési számai és az oltási programok haladása alapján ítélték meg a növekedési kilátásokat. Az alapvetően borús kilátásokon viszont jelentős mértékben javítottak a Markit beszerzésimenedzser-indexei, amelyek a gazdasági teljesítmény várakozáson felüli erősödését mutatták ki áprilisra vonatkozóan. Hasonlóképpen biztató eredménybeszámolók láttak napvilágot a folyamatban lévő tőzsdei beszámoló szezonban is.

Londonban 0,01 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a héten 1,3 százalékot veszített a mutató. Frankfurtban 0,18 százalékkal gyengült a DAX index 1,1 százalékos heti veszteséggel. A párizsi CAC-40 index 0,15 százalékkal gyengült pénteken, heti vesztesége pedig 0,5 százalék lett. A milánói tőzsdén 0,05 százalékos pénteki gyengüléssel 1,5 százalékra nőtt az index heti vesztesége. Madridban nagyjából a hét eleji szinten fejezte be a kereskedést az index 0,43 százalékos pénteki csökkenéssel.

Az olajár a kezdeti bizonytalanság után emelkedésnek indult pénteken, de ezzel együtt is egy-másfél százalékos veszteséggel fejezi be a hetet. Az olajárat a kedvező európai BMI adatok után a bizalomra okot adó amerikai makrogazdasági mutatók lendítették fel a délután folyamán. Az áprilisi beszerzésimenedzser-indexek mind Európában, mind az Egyesült Államokban a gazdasági teljesítmény erősödésére engedtek következtetni. A Markit amerikai teljesítményindexek az adatgyűjtés 2009 októberi megkezdése óta a legnagyobb növekedési ütemet jelezte áprilisra. Az újlakás-értékesítések pedig 2006 óta nem tapasztalt mértékben ugrottak meg márciusban az Egyesült Államokban. A javuló makrogazdasági mutatók az olajkereslet növekedését vonják maguk után.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,90 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben 65,99 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 1,07 százalékkal 62,09 dollárra emelkedett. Az olajár a pénteki erősödéssel együtt is egy-másfél százalékos heti veszteségben áll.

Az eurót 0,39 százalékkal jegyzik erősebben 1,2062 dolláron, az arany spot ára 0,38 százalékkal unciánként 1777,22 dollárra csökkent. Az euró heti eredménye 0,6 százalék erősödés, az arany spot ára nagyjából a hét eleji szinten áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!