Tőzsde - Veszteséges kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.03.05

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai értékpapírpiacok nyitásakor. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon az indexek 0,4-0,7 százalékos csökkenése valószínűsíthető a kereskedés kezdetén.

Csütörtökön vegyesen fejezték be a kereskedést az európai tőzsdeindexek. Az FTSE EuroFirst 300 index 0,32 százalékkal csökkent, a Stoxx Europe 600 index viszont 0,01 százalékkal magasabban zárt. Az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,21 százalék erősödést ért el csütörtökön.

Londonban 0,37 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,17 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 index pedig 0,01 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,20 százalékos, Madridban 0,30 százalékos indexemelkedéssel ért véget a csütörtöki tőzsdenap.

Az emelkedő részvények között szép számmal szerepeltek olajipari papírok az európai tőzsdéken, miután az OPEC+ csütörtöki ülésén a kitermelési szint változatlanul hagyása mellett döntött. A spanyol piacon az Iberdrola, Enagas és Repsol részvények, az olasz piacon a Saipem és az ENI részvények értek el nagy nyereséget.

Az amerikai piacok nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést. A technológiai cégek részvényeivel túlsúlyos Nasdaq Composite a szerdai 2,7 százalék után csütörtökön 2 százalékot meghaladó eséssel negatívba fordult az év eleje óta. Az inflációs kilátások folytán emelkedő kötvényhozamok elsősorban a járványvédelmi korlátozások alatt nagy árfolyamnyereségre szert tett technológiai papírokból húzzák át a befektetői tőkét fix hozamú eszközökbe.

Az inflációs kilátásokról szólva Jerome Powell az amerikai Fed elnöke a Wall Street Journal konferenciáján tartott beszédében jelezte, hogy a Fed "türelmesen" őrködik a zéró-közeli dollárkamatok felett még az erősödő inflációs nyomás ellenére is. A Fed szerint a központi ösztönzők támogatásával meginduló gazdasági fellendülés közepette rohamosan növekedésnek induló lakossági kiadások mellett sem kell a 70-es években tapasztalt kétszámjegyű áremelkedésre számítani. A piacok csalódással fogadták, hogy a Fed túlzottnak ítélte az inflációs aggodalmaikat és nem jelezte szándékát az eszközvásárlások ütemének a felgyorsítására.

A pénteki tőzsdenapot többségében indexcsökkenéssel indították el az ázsiai piacok. Tokió nem sokkal a helyi zárás előtt 0,5 százalékos indexveszteségben járt. Sanghajban szerény emelkedést mutatott a tőzsdeindex, a sencseni index viszont 0,3 százalékkal állt alacsonyabban az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával. Hongkongban 0,1 százalékos, Tajpejben 0,5 százalékos, Szöulban 0,3 százalékos volt a tőzsdeindex napi vesztesége.

A főbb devizák kosarával szemben képzett dollár-index pénteken három hónapja az első alkalommal ért el 91,70 pont feletti értéket, a hét folyamán elért emelkedése pedig a legnagyobb lehet tavaly október óta. Az arany ára pedig ennek tükrében újabb kilenc havi mélypontot érintett 1680 dollárnál. Az euró 1,20 dollár alatti jegyzést ért el egy hónapja az első alkalommal.

A dollár-index az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával 0,05 százalékkal állt magasabban 91,67 ponton. Az arany spot ára unciánként 1697,98 dollár volt, 0,03 százalék emelkedéssel. Az eurót 0,08 százalékkal jegyezték alacsonyabban 1,1957 dolláron.

Az OPEC döntésének következtében az olajár a csütörtöki 4 százalékot tetézve tovább emelkedik. A Brent 1,27 százalékkal áll magasabban hordónként 67,59 dolláron, a WTI ára 1,24 százalékkal emelkedett 64,82 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!