Tőzsde - Veszteséges kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.07.11

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések állása alapján a londoni tőzsde 0,5 százalékos, a frankfurti 0,7 százalékos, a párizsi pedig 0,6 százalékos indexcsökkenéssel kezdheti a szerdai kereskedést.

Az árfolyamindexek már a szerdai globális tőzsdenap ázsiai kezdetén esésnek indultak az újabb kínai árukategóriákra kilátásba helyezett amerikai importvámok hírére. Az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala által az éjszaka folyamán közzétett lista szerint Washington 200 milliárd dollár értékű kínai exportra terven 10 százalékos vámot kivetni.

Az európai piaci kezdés előtt másfél órával a kínai tőzsdék másfél-két százalékos veszteségben jártak, Hongkong 1,3 százalékos veszteséget mutatott, Szöul fél százalékkal állt mínuszban, Tokió pedig egy százalékkal gyengült.

Kedden indexerősödéssel zártak a főbb európai tőzsdék azzal párhuzamosan, ahogy a befektetők figyelme az amerikai-kínai kereskedelmi viszályról már kezdett a második negyedéves vállalati eredmény beszámolókra átterelődni. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,40 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,43 százalékkal, az euróvezeti EuroStoxx50 index 0,37 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,05 százalék erősödéssel fejezte be a keddi kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,53 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,67 százalékkal emelkedett.

Az árfolyamok erősödését az olaj- és gázipari papírok vezették az emelkedő nyersanyagárakat követve. Az ágazati index közel másfél százalékkal emelkedett. Egy százalékos erősödést értek el átlagban a nehézipari valamint a fejlett technológiai cégek papírjai is.

Az olajár csökkent, a Brent 0,81 százalékkal hordónként 78,22 dollárra, a WTI 0,59 százalékkal 73,67 dollárra. Washington ugyanis készségét fejezte ki arra, hogy megfontolja egyes iráni olajat importáló országok kérését az olajvásárlások folytatására novembertől, az amerikai szankciók kivetését követően is.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,14 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1728 dolláron, az arany ára 0,28 százalékkal unciánként 1251,90 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!