Tőzsde - Veszteséges tőzsdenyitás várható Európában

Gazdaság, 2021.03.04

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon a nyitást követően.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető piacok árfolyamindexei 0,6-0,8 százalékos csökkenéssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést.

Szerdán az európai tőzsdék vegyesen, többségében nyereséggel zártak. Az FTSE EuroFirst 300 index 0,07 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,05 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,14 százalékos emelkedéssel végzett.

Londonban 0,93 százalékkal zárt magasabban szerdán az FTSE-100 index, február közepe óta a legmagasabb szinten. A parlamentnek bemutatott költségvetési tervében a pénzügyminiszter "minden elképzelhető" támogatást kilátásba helyezett a gazdaság fellendítésére a járványvédelmi intézkedések fokozatos kivezetése során. A prognózisok szerint a brit gazdaság 2022 közepére tér vissza a válság előtti szintre, hat hónappal korábban a még novemberben tett előrejelzésnél.

A frankfurti DAX index 0,29 százalékkal erősödött szerdán az idei gazdasági fellendülés reményében. A párizsi CAC-40 index hasonló okból 0,35 százalékos emelkedéssel 2020 februárja óta a legmagasabb szinten végzett.

Milánóban 0,16 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE MIB index. A szolgáltatóipari teljesítmény februárban már sorban a hetedik hónapban zsugorodott Olaszországban a járványvédelmi korlátozások miatt. Az emelkedő kötvényhozamok miatt a fix hozamú befektetésekbe átirányított tőke a spanyol értékpapírpiacon is a részvények árfolyamcsökkenéséhez vezetett és az olaszhoz hasonlóan a szolgáltatóipari teljesítmény is a hetedik hónapja csökkent februárban. A madridi IBEX-35 index 0,32 százalékkal végzett alacsonyabban szerdán.

Az amerikai tőzsdék nagy indexveszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést, Ázsiában pedig szintén indexcsökkenéssel nyitották a csütörtöki tőzsdenapot a piacok.

Tokióban több mint két százalék veszteségben állt a Nikkei225 index a piaci zárás előtt nem sokkal, január vége óta a legalacsonyabb szinten. Sanghajban két százalékot, Sencsenben pedig három százalékot meghaladó indexveszteségben álltak a piacok az európai kereskedés kezdete előtt két órával. A hongkongi index közel három százalékos, a szöuli pedig másfél százalékos veszteségben mozgott. Másfél százalékkal estek a szingapúri és az ausztrál indexek is.

Az olajár a szerdai kétszázalékos emelkedés után továbbra is felfelé tart. Piaci értesülések alapján megnőtt a valószínűsége annak, hogy az OPEC+ csütörtöki találkozóján a termeléskorlátozások fenntartása mellett dönt.

A Brent nyersolaj ára 0,58 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai tőzsdei kereskedés kezdete előtt két órával hordónként 64,44 dolláron, a WTI ára pedig 0,51 százalékkal 61,59 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2058 dolláron, az arany spot ára 0,40 százalékkal unciánként 1718,05 dollárra emelkedett. Az arany ára szerdán 1701 dolláron kilenchavi mélypontot érintett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!