Tőzsde - Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.06.22

Indexcsökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai indexek közül az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 0,79 és 0,77 százalék veszteséget mutatott a hétfői kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,86 százalékkal gyengült.

Londonban 0,79 százalékkal csökkent a kereskedési idő végére az FTSE-100 index a még nem hivatalos adatok szerint. Frankfurtban 0,82 százalékkal csökkent a DAX index, a CAC-40 Párizsban 0,68 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 0,67 százalékos, Madridban 0,96 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Az árfolyamok a vírusfertőzés ismételt fellángolásától tartva fordultak veszteségbe. A fertőzések számának növekedéséről számoltak be ugyanis Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában.

Az olaszországi részvényindexeket külön is megterhelte a miniszterelnök bejelentése a költségvetési mérleghiány várható tovább növekedéséről a korábban tervezett 10,4 százalékhoz képest. Milánóban a Fiat Chrysler részvénye csökkenéssel kezdett, de nyereséggel fejezte be a kereskedést, miután megnyílt az út az állami garanciával nyújtott hitel felvétele előtt a koronavírus-járvány okozta gazdálkodási nehézségek áthidalásához.

A párizsi tőzsdén az Air France KLM részvénye négy százalékkal csökkent, a frankfurti tőzsdén a Lufthansa részvénye három százalékkal gyengült, Londonban az IAG légitársasági anyavállalat részvénye öt százalékkal esett, mivel a fertőzések számának növekedése megemelte az utazási korlátozások elhúzódásának a kockázatát.

Hasonló okból esett a Carnival üdülőhajózási társaság részvénye is, mivel szeptember végére tolta ki tevékenysége újraindításának a dátumát. Hétfőn a részvény kilenc százalékkal gyengült.

Frankfurtban tovább zuhant a könyvelési bonyodalmakba keveredett Wirecard részvénye. Hétfőn 42 százalékkal esett az árfolyam. A múlt héten csütörtökön még 100 dollár felett járó jegyzés hétfőre már 14 dollárra esett.

Az arany ára egy havi csúcsot ért el a tőzsdei befektetési kockázatvállalási hajlandóság gyengülésével párhuzamosan, ahogy felmerült annak a veszélye, hogy a fertőzésszámok növekedésével tovább elhúzódnak a korlátozások. Ugyanez fékezte meg átmenetileg hétfőn az olajár emelkedését is, ami az OPEC+ termelési korlátozásának köszönhetően már erősödő pályára helyezkedett.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,20 százalékkal állt magasabban 42,70 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 1,28 százalék emelkedést mutatott 40,34 dolláron. Az arany spot ára unciánként 1758,05 dolláron áll 0,80 százalék emelkedéssel, az eurót 0,70 százalékkal jegyzik erősebben 1,1254 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!