Tőzsde - Veszteséggel zártak az európai piacok

Gazdaság, 2018.11.15

Erős kezdés után veszteségbe fordult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az európai kereskedési idő végére a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexe 0,94 százalék és 1,23 százalék veszteségbe csúsztak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,52 százalékkal gyengült.

A nem hivatalos záróadatok alapján a londoni FTSE-100 index 0,22 százalékos csökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést. Frankfurtban a DAX index 0,55 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,72 százalékkal végzett alacsonyabban. A madridi tőzsde 0,25 százalékos, a milánói 0,80 százalékos indexcsökkenéssel zárt.

Az európai piacokon a befektetői hangulatot csütörtökön elsősorban a brit Brexit-ügyi tárcát vezető, valamint a munka- és nyugdíjügyi miniszterek lemondása rendítette meg. A miniszterek távozásukat a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által szerda este jóváhagyott megállapodás-tervezet hiányosságaival indokolták.

A miniszteri lemondások erősen megviselték a brit banki papírokat. Az RBS részvénye például tíz százalékot veszített értékéből, a legrosszabb napját élte át a 2016-os Brexit szavazás óta. A Lloyds közel hat százalékkal, a Barclays csaknem öt százalékkal gyengült. A font-sterling másfél százalékkal gyengült csütörtökön a dollárral szemben.

Az olajár a második egymást követő napja emelkedik. Előzőleg az olajár mintegy a negyedével esett alig hat hét alatt a borús világkeresleti kilátások, a túlkínálat kialakulásának a lehetősége miatt. A Brent ára 1,33 százalékkal hordónként 67,00 dollárra, a WTI ára 1,12 százalékkal 56,88 dollárra emelkedett.

Az eurót változatlan árfolyamon, 1,1310 dolláron jegyezték az európai kereskedési idő végén. Az arany ára 1,24 százalékkal unciánként 1214,10 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!