Tőzsde - Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.11.13

Gyenge nyitás után világkereskedelmi aggodalmak miatt indexcsökkenéssel fejeződött be szerdán a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai indexek, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 mutatók 0,19 és 0,27 százalék veszteséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxxx50 index pedig 0,39 százalékkal csökkent.

Londonban 0,19 százalék csökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést a még nem hivatalos záróadatok alapján az FTSE-100 index, Frankfurtban a DAX index 0,42 százalékkal, Párizsban pedig a CAC-40 index 0,22 százalékkal csökkent. A madridi tőzsde 1,22 százalék, a milánói pedig 0,85 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést.

Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződése reményében, a megemelt importvámok fokozatos leépítéséről létrejött elvi megállapodás hírére világszerte nagy nyereségeket értek el a tőzsdeindexek már az elmúlt héten. Washington azonban már a hét végén is jelezte, hogy csak az Egyesült Államok érdekeit szolgáló megállapodásba fog belemenni. Donald Trump elnök pedig, miután korábban már jelezte elégedetlenségét a tárgyalások menetével kapcsolatban, leszögezte, hogy tovább fogja emelni az importvámokat, amennyiben nem jön létre időben a megállapodás.

Szerdán a banki részvények nagyot csökkentek Európában eredmény-beszámolók miatt. A holland ABN Amro negyedéves nyeresége 24 százalékkal csökkent, a bank részvénye közel öt százalékkal gyengült emiatt. A Commerzbank részvénye több mint hat százalékot, a Bankia papírja öt százalékot, a Deutsche Bank részvénye négy százalékot veszített árfolyamából.

A borúsabbá vált kereskedelmi kilátások kezdetben az olaj árát is csökkentették szerdán. Később azonban az OPEC bizakodó keresleti prognózisának köszönhetően az árak felfelé korrigáltak. Mohammad Barkindo, az OPEC főtitkára közölte: a globális gazdasági fundamentumok továbbra is stabilak, az Egyesült Államok és Kína pedig minden kétséget kizáróan megállapodásra fog jutni a vitás kérdésekben. "Ez pedig el fogja hárítani a világgazdaságra jelenleg vetülő árnyékot" - fogalmazott. Megjegyezte emellett, hogy a legfrissebb becslések szerint az amerikai olajtermelés sem fog a korábban várt mértékben növekedni.

Az európai kereskedés végén a globális kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 0,51 százalékkal állt magasabban hordónként 57,09 dolláron, a Brent ára pedig 0,21 százalékkal 62,19 dollárra emelkedett.

A bizonytalanabb értékpapírpiaci kilátások közepette ismét kockázatkerülőbbé vált befektetői magatartás az arany árát megemelte. Az arany spot ára 0,43 százalékkal unciánként 1463,24 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,05 százalékkal alacsonyabban 1,1001 dolláron jegyzik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!