Tőzsde - Erőteljes indexemelkedés Európában

Gazdaság, 2018.02.12

Erős kezdés után nagy nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a pán-európai Stoxx 600 index és az FTSE Eurofirst 300 index másfél százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,7 százalék nyereséget mutatott.

A nem hivatalos záró adatok szerint a londoni FTSE-100 index 1,16 százalék nyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést, Frankfurtban 1,60 százalékkal emelkedett a DAX index, Párizsban pedig 1,37 százalék nyereséggel végzett a CAC-40. Madrid 1,39 százalék, Milánó 0,72 százalék nyereséggel zárt.

A nemzetközi tőzsdéken értékpapírpiaci elemzők szerint az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereségeket lefölöző "természetes korrekció" történt az elmúlt héten, a gazdasági fundamentumok azonban nagy általánosságban mindenhol rendben vannak.

Jól szerepelt hétfőn a távközlési ágazat az európai tőzsdéken a dán TDC szolgáltatóra adott felvásárlási ajánlatnak köszönhetően, ami 13 százalékkal emelte meg a cég részvényének az árfolyamát. A távközlési ágazati mutató két százalékkal erősödött.

Nagy árfolyam-erősödést értek el a nyersanyagipari részvények is az ötvözőfémek és az olaj árának az emelkedését követve. A Glencore, az Anglo American és Rio Tinto bányavállalatok részvénye két százalékot meghaladó erősödést ért el.

Az egyik leggyengébben szereplő részvény a Heineken volt, miután rontotta éves eredmény előrejelzését. A papír két és fél százalékot veszített árfolyamából.

Az olaj ára emelkedett hétfőn, visszaszerezve elmúlt heti veszteségének egy töredékét. A múlt héten az olajár két éve a legnagyobb egy heti veszteségét szenvedte el.

Hétfőn a WTI 1,01 százalékkal hordónként 59,80 dollárra, a Brent 0,70 százalékkal 63,23 dollárra emelkedett az európai zárásig. Az olajárat a múlt héten az amerikai olajtermelés minden várakozást felülmúló növekedése gyengítette, hétfőn pedig az OPEC keresletnövekedésről tett előrejelzése emelte meg.

Az eurót az európai piacok hétfői zárásakor 0,22 százalékkal jegyezték erősebben 1,2277 dolláron.

Az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,84 százalékkal unciánként 1326,70 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!