Tőzsde - Erőteljes nyitás New Yorkban

Gazdaság, 2018.02.12

Két éve a legnagyobb heti veszteség után lendületes indexerősödéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,6 százalék, az S&P-500 index 0,8 százalék, a Nasdaq Composite index 0,9 százalék emelkedést mutatott.

Az amerikai tőzsdéken az előző pénteki, majd a múlt hét hétfői nagy árfolyamesés után a hét többi napján szokatlanul szélsőséges ingadozással folyt a kereskedés, ami kedden erős pozitív, míg szerdán mérsékelten negatív, csütörtökön erősen negatív záráshoz, majd pénteken ismét tekintélyes nyereséghez vezetett. A DJIA index a hét három napján is ezer pontot meghaladó mértékben ingadozott és két napján végzett több mint 300 pont nyereséggel.

A DJIA, S&P és Nasdaq Composite indexek mind öt százalékot meghaladó eséssel fejezték be a múlt hetet, ami 2016 januárja óta a legnagyobb heti veszteségük volt - azt követően, hogy rekordot rekordra halmoztak januárban. A DJIA és az S&P két százalékkal, a Nasdaq fél százalékkal áll év eleji értéke alatt. Tizenkét havi távlatban azonban a DJIA és a Nasdaq indexek még közel húsz százalék, az S&P index pedig tizenhárom százalék nyereséget hordoznak.

Az olaj ára emelkedett hétfőn, visszaszerezve elmúlt heti veszteségének egy töredékét. A WTI 1,20 százalékkal hordónként 59,91 dollárra, a Brent 0,99 százalékkal 63,41 dollárra emelkedett a globális kereskedésben az amerikai tőzsdék nyitásakor. Az olajárat a múlt héten az amerikai olajtermelés minden várakozást felülmúló növekedése gyengítette, hétfőn pedig az OPEC keresletnövekedésről tett előrejelzése emelte meg.

A dollár árfolyama alig változott, miután 15 hónapja a legnagyobb nyereséggel zárta az elmúlt hetet. A dollár a főbb devizák kosarával szemben másfél százalékkal erősödött a múlt héten. Az eurót az amerikai piacok hétfői nyitásakor 0,02 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2248 dolláron.

Az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,52 százalékkal unciánként 1322,30 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!