TV műsor

Tőzsde - Huszonhét havi csúcsra emelkedett a kínai blue chipek árfolyama

Gazdaság, 2017.11.10

    Sanghaj, 2017. november 10. péntek (MTI/Reuters) - Jelentősen emelkedtek a kínai tőzsdeindexek pénteken, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 27 havi csúcsra ugrott, miután a pekingi vezetés jelezte, hogy még jobban megnyitja pénzpiacait a külföldi vállalatok előtt.

Vang Jang miniszterelnök-helyettes a kínai kormány hivatalos szócsövének tekintett People's Daily című napilapban pénteken megjelent cikkben közölte, hogy a következő három év során fokozatosan eltörlik a hazai pénzügyi cégekben megszerezhető kulföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat. Hangsúlyozta, hogy Kínának nem kedvezmények kínálásával kell vetélkednie a külföldi tőkéért, hanem tisztességes, átlátható, a jogra alapozott és kiszámítható üzleti környezetet kell biztosítania.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,14 százalékkal, 3432,67 pontra, az ötven legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírjainak teljesítményét tükröző SSE 50-es index pedig 1,04 százalékkal, 2862,34 pontra emelkedett. A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,79 százalékkal, 11 645,05 pontra emelkedett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,88 százalékkal, 4111,91 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,88 százalékkal, 1900,63 pontra kúszott fel.

Az elmúlt egy hét leforgása alatt a CSI-300-as mutató 3 százalékkal nőtt, az idén ez volt a legerősebb heti ütem, míg a Shanghai Composite 1,8 százalékkal emelkedett múlt péntekhez képest. A tőzsdei indexek menetelését a friss makroadatok is segítették, mert arra lehet következtetni belőlük, hogy a kínai gazdaság továbbra is robusztus ütemben bővül. Az ipari termelői árak meglepően erősen emelkedtek októberben, és a fogyasztói árak is gyorsuló ütemben nőttek, ami enyhítette a kereslet esetleges lassulása miatti piaci aggodalmakat.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!