Tőzsde - Jelentősen csökkentek a New York-i indexek

Gazdaság, 2017.11.09

    New York, 2017. november 9., csütörtök (MTI/Reuters/AP) - Jelentősen csökkentek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén csütörtökön azon aggodalmak miatt, hogy a társasági adó tervezett csökkentése egy év késedelmet szenvedhet.

Két órával a zárás előtt, közép-európai idő szerint este nyolc órakor a Dow Jones Industrial Average 157 pontos, 0,67 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,66 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,98 százalékos veszteségben állt.

Napi mélypontján a Dow Jones több mint 250 pontos, 1,08 százalékos mínuszban járt, miután Bill Cassidy, a szenátus pénzügyi bizottságának tagja közölte, hogy a szenátusi javaslat szerint a társasági adót csak 2019-től csökkentenék 20 százalékra a jelenlegi 35 százalékról. A halasztás ellentétben áll a képviselőházban alakuló törvényjavaslat tartalmával és Donald Trump elnök ígéretével.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter csütörtökön egy beszédében megerősítette, hogy az elnök azt szeretné, ha már jövőre csökkenne a társasági adó, de nyitva hagyta a kaput a halasztás előtt. "Nyilvánvaló, hogy az azonnali hatály jobb mint az egy év, de egy év jobb mint egy még hosszabb idő" - mondta.

Számítások szerint az egyéves halasztás legalább 100 milliárd dollárt vagy még annál is többet jelentene a költségvetés bevételeiben. Ugyanakkor arra ösztönözhetné a vállalatokat, hogy várjanak külföldre telepített székhelyük hazahozatalával vagy amerikai befektetéseikkel. A kedvezőtlen hatásokat a szenátus azzal védené ki, hogy lehetővé tenné, hogy a vállalatok tőkebefektetéseik értékét vonják le jövő évi adójukból.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor mindegyikének esett az almutatója, a legnagyobb mértékben, 1,88 százalékkal a technológiai ágazaté. Idén a technológiai cégek árfolyama emelkedett legnagyobb mértékben, 37 százalékkal.

A dollár ugyancsak gyengült az adóreform körüli bizonytalanságok miatt. Az euróhoz képest 0,45 százalékot, a jenhez képest 0,57 százalékot veszített értékéből az amerikai deviza. A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 0,41 százalékkal 94,48 pontra esett.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,23 százalékkal, 1286,80 dollárra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a kitermeléscsökkentések és a szaúdi belpolitikai bizonytalanságok hatására.

A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,83 százalékos pluszban, 64,02 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 57,26 dolláron forgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!