Tőzsde - Lendületes erősödés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2018.02.12

Erős kezdés után tovább erősödtek az árfolyamindexek hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 1,7 százalék, az S&P-500 index 1,4 százalék, a Nasdaq Composite index 1,4 százalék nyereséget mutatott.

Hétfőn az amerikai árfolyamindexek már a második kereskedési napon voltak lendületesen erősödő formában egy hatalmas eséssel és szélsőséges árfolyam-ingadozással jellemezhető hét után. A DJIA index a múlt hét három napján is ezer pontot meghaladó mértékben ingadozott, és a hét két napján végzett több mint 300 pont nyereséggel.

A pénteki erős zárással együtt is a DJIA, az S&P és a Nasdaq Composite is öt százalékot meghaladó eséssel fejezte be a múlt hetet, ami 2016 januárja óta a legnagyobb heti veszteségük volt - azt követően, hogy rekordot rekordra halmoztak januárban. Az árfolyamcsökkenést piaci elemzők a huzamos emelkedő szakaszt szükségszerűen követő korrekciónak tulajdonították.

A DJIA és az S&P index mintegy két százalékkal az év eleji értéke alatt kezdte a hétfői kereskedést, ami a nap vége felé már 0,5 és 0,7 százalékra mérséklődött. A Nasdaq Composite viszont az év eleji értékéhez képest már egy százalék nyereségre tett szert a kereskedési nap vége közeledtével, holott nyitáskor még fél százalék volt a vesztesége.

A tizenkét hónappal ezelőtti értékeikhez képest a DJIA és a Nasdaq index közel húsz százalék, az S&P index tizenhárom százalék nyereséget hordozott, amit a javuló gazdasági mutatóknak és az emelkedő vállalati eredményeknek köszönhetően, valamint a tavalyi év végén elfogadott adóreformot nyugtázva halmoztak fel.

A hétfői kereskedésben a pénzügyi és a technológiai ágazatok papírjai teljesítettek a legjobban. A nagy nyertesek közé kerültek a termelőipari papírok is az elnök hétfőn bemutatott és 200 milliárd dolláros infrastrukturális beruházási és 716 milliárd dolláros védelmi keretet tartalmazó 2019-es költségvetési tervezetének köszönhetően.

Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból tíznek emelkedett a mutatója. Az egyetlen vesztes a kamatláb-érzékeny ingatlanpiaci ágazat volt.

Az olajár hétfőn felfelé korrigált az előző heti nagy csökkenés után, ami két éve a legnagyobb heti esése volt. Januárban a Brent olajár például a hordónkénti 70 dolláros árat is elérte. Ehhez képest a Brent jegyzése hétfőn az amerikai kereskedés vége előtt mintegy két órával 63,14 dolláron állt hordónként, ami 0,56 százalék emelkedés a globális kereskedési nap induló árához képest. A WTI nyersolaj ára hétfőn 0,98 százalékkal 59,78 dollárra emelkedett.

Az olajár csökkenéséért január óta elsősorban az amerikai olajtermelés növekedése a felelős, ami az elmúlt héten napi 10 millió hordó felett már megelőzte Szaúd-Arábiát, és megközelítette Oroszországot. A hétfői pozitív korrekciót az OPEC megemelt olajkeresleti előrejelzése váltotta ki.

Hétfőn a dollár árfolyama csökkent, az arany ára emelkedett. Az eurót 0,29 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2285 dolláron. Az arany határidős jegyzése legközelebbi szállításra 0,78 százalékkal unciánként 1326,00 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!