Tőzsde - Pozitív zárás Európában

Gazdaság, 2018.01.12

Indexemelkedéssel zártak pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.

A kereskedés végén a pán-európai Stoxx 600 index 0,25 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,17 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,26 százalék emelkedést mutatott.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,16 százalék nyereségben járt, a frankfurti DAX index 0,22 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,34 százalék erősödést ért el. Madrid 0,13 százalék, Milánó 0,48 százalék indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Erősödtek pénteken az európai részvények. A befektetői bizalmat a német koalíciós tárgyalásokban elért előrehaladás alapozta meg. Az árfolyamok emelkedésének nagy lökést adtak az induló tőzsdei eredmény beszámoló szezon első gyorsjelentései is.

Az amerikai J.P. Morgan Chase és Wells Fargo bankok az amerikai tőzsdei nyitás előtt várakozáson felüli eredménybeszámolót tettek közzé, ami az európai kereskedésben is nagyot lendített a pénzügyi ágazat részvényeinek az árfolyamán.

Az egyik legjobban szereplő ágazat az európai kereskedésben az autóipar volt pénteken. Az ágazati mutató egy százalékkal erősödött. A Fiat részvénye is egy százalékkal erősödött arra a bejelentésre, hogy Mexikóból Michigan államba helyezi át a pickup furgonok gyártását. A brit GKN részvénye 25 százalékkal erősödött egy akvizíciós ajánlat elutasítására.

A kiskereskedelmi ágazat részvényei is jól teljesítettek a pénteki kereskedésben. A portugál Jeronimo Martins várakozáson felüli negyedéves forgalomról számolt be elsősorban lengyelországi leányvállalatának köszönhetően. A cég részvénye több mint négy százalékkal erősödött.

Az olajár lefelé korrigált az előző napi, 2014 óta nem tapasztalt árszintről. A WTI ára 0,39 százalékkal hordónként 63,55 dollárra, a Brent nyersolajé 0,30 százalékkal 69,05 dollárra csökkent.

Az euró árfolyama három éve első alkalommal 1,21 dollár fölé emelkedett annak ismeretében, hogy legutóbbi kamatdöntő ülés pénteken közzétett jegyzőkönyvének tanúsága szerint az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan megkezdheti monetáris ösztönző eszközvásárlási programjának a fokozatos kivezetését.

Az eurót az európai kereskedés végén 1,2146 dolláron jegyezték 0,95 százalék erősödéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!