Tőzsde - Újabb rekord felé tartanak az amerikai indexek

Gazdaság, 2018.01.12

Pozitív kezdéssel és folyamatos emelkedéssel újabb rekordzárást vettek célba pénteken a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A piaci zárás előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,8 százalék, az S&P-500 index 0,6 százalék, a Nasdaq Composite index 0,6 százalék nyereséget mutatott. Az indexek rekordot állítottak be napközben.

A DJIA 1,8 százalékos, az S&P és a Nasdaq index pedig 1,4 százalékos heti nyereségnél tart.

Az indexerősödésnek az induló gyorsjelentési szezonban közzétett első várakozáson felüli eredménybeszámolók adtak lendületet. Elemzők az S&P-500 index tagvállalataitól átlagosan a nyereség 12 százalékos és a bevétel 7 százalékos növekedését várják. Az indexben képviselt mind a tizenegy gazdasági ágazatnál a negyedéves forgalom és a nyereség együttes javulására legutóbb 2011-ben volt példa.

Az árfolyam-emelkedést a kiskereskedelmi és a pénzügyi ágazatok papírjai vezették. A pénzügyi ágazat a JPMorgan, a BlackRock és a Wells Fargo bizalomkeltő gyorsjelentésének köszönhette az erősödést.

Az olajár átmeneti negatív korrekció után az amerikai kereskedés során ismét emelkedésnek indult. A WTI ára 0,61 százalékkal hordónként 64,19 dollárra, a Brent nyersolajé 0,66 százalékkal 69,72 dollárra emelkedett. Az olajár ezzel már a hatodik egymást követő napot zárhatja emelkedéssel. A WTI így csaknem háromszázalékos, a Brent pedig több mint négyszázalékos heti nyereségre számíthat.

A WTI csütörtökön nap közben 64,77 dollárral 2014 második fele óta nem látott magas árat ért el. A Brent csütörtökön 70 dollár felett is járt 2014 decembere óta először.

Az euró árfolyama három év után először 1,21 dollár fölé emelkedett annak ismeretében, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan megkezdheti monetáris ösztönző eszközvásárlási programjának a fokozatos kivezetését. Az eurót az amerikai kereskedés vége előtt 1,2165 dolláron jegyezték, 1,11 százalék erősödéssel.

A dollár árfolyamának csökkenésével párhuzamosan az arany ára emelkedett. Pénteken az arany ára négyhavi csúcsot ért el, és a legjobb úton halad afelé, hogy sorban az ötödik hetet fejezze be nyereséggel, ami tavaly április óta a leghosszabb szakasz. A határidős piacon a legközelebbi jegyzés a kereskedés vége előtt két órával 1,24 százalékkal állt magasabban, unciánként 1338,90 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!