Tőzsde - Veszteségbe fordultak az amerikai indexek

Gazdaság, 2018.03.13

Nyereséges kezdésből veszteségbe csúsztak a kereskedés vége felé az amerikai tőzsdeindexek a technológiai cégeken elért profit kivétele miatt.

A kereskedés vége előtt szűk két órával a DJIA-30 index 0,3 százalék, az S&P-500 index 0,4 százalék, a főként fejlett technológiai cégek papírjait forgalmazó Nasdaq piac Composite indexe pedig 0,7 százalék veszteséget mutatott.

A nagy technológiai cégek, a Microsoft, a Facebook és az Alphabet részvényei egy százalékot meghaladó mértékben gyengültek és befolyásolták ezzel lényegesen az indexek alakulását. Az egyik legrosszabbul szereplő részvény a Qualcomm volt, négy százalékos eséssel.

A technológiai ágazat az év eleje óta tizenegy százalék nyereséget halmozott fel, ami már elég csábító profitkivételi lehetőséget kínál a befektetőknek ahhoz, hogy minden kínálkozó lehetőséget igénybe vegyenek az eladásra.

Az árfolyamcsökkenésre kedden hatott az is, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter üzenetben jelentette be Rex Tillerson külügyminiszter leváltását és a CIA igazgatója, Mike Pompeo kinevezését a posztra.

A keddi kereskedés, a befektetői kedélyeket megnyugtató legújabb makrogazdasági adatoknak köszönhetően, még árfolyam-erősödéssel indult. A várakozásoknak megfelelő februári amerikai inflációs adatok ugyanis enyhítették a piac aggodalmát, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábban jelzettnél gyorsabban hajthatja végre a monetáris szigorítást. Februárban, szezonális kiigazítással, 0,2 százalékkal emelkedtek havi bázison a fogyasztói árak a januári 0,5 százalékos emelkedés után.

Az olajár, az amerikai olajtermelés szüntelen növekedése miatt, csökkent: a WTI 1,04 százalékkal, hordónként 60,72 dollárra, a Brent 0,48 százalékkal, 64,64 dollárra. Az amerikai olajtermelés a tavalyi év vége felé már napi 10 millió hordó fölé emelkedett, megelőzve a világ legnagyobb exportőrét, Szaúd-Arábiát. Az Egyesült Államokban a palaolaj-termelés növekszik lendületes ütemben, az év vége felé az amerikai olajtermelés már meghaladhatja a napi 11 millió hordót is, elhódítva ezzel Oroszországtól a legnagyobb olajtermelő pozícióját.

A dollár gyengült, az arany ára emelkedett kedden. Az eurót 0,46 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2397 dolláron, az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,52 százalékkal, unciánként 1327,70 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!