Új beszállítókat keresnek az építőkémia iparág szereplői

Gazdaság, 2021.03.25

Új vegyipari beszállítókat keresnek az építőkémia termékek magyarországi gyártói a kiesett kapacitások gyors pótlására, ehhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét is kérik - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az ellátási problémák a hőszigetelési munkálatokat érinthetik leginkább, a szövetség szeretné, ha ez minél rövidebb ideig tartana, hogy minél kevésbé fogja vissza az újlakás-építési és felújítási piacot.

Egyes építőkémiai termékek, de főként a homlokzati hőszigeteléshez szükséges ragasztók és tapaszok, színezővakolatok kötő- és segédanyagait nagy vegyipari- és petrolkémiai konszernektől szerzik be az építőanyaggyártó vállalatok. A piacon azonban hiány keletkezett, miután a kínai gazdaság a járványhelyzetet követően erőteljes növekedésnek indult - írták.

Ebben a helyzetben tovább fokozta a piaci feszültséget a vegyipari ellátási láncban kulcsszerepet játszó BASF ludwigshafeni vegyi üzemében március 3-án történt tűzeset. Ezt követően a nyersanyagokat feldolgozó partnerek vis maiorra hivatkozva sorra mondják vissza az építőanyaggyártók megrendeléseinek nagy részét Európa-szerte.

Ezért a magyarországi építőkémia terméket gyártók a megrendelt segédanyagok töredékét fogják megkapni, esetenként akár kétszeres áron. Ráadásul várható, hogy a nyersanyag-beszállítók teljesítési kvótákat vezetnek be - tették hozzá.

Kiemelték, hogy az elmúlt 30 évben nem találkoztak ehhez hasonló problémával.

Tájékoztatásuk szerint az építőkémiai termékek gyártói az új beszállítók keresése mellett a gyártáshoz beérkező segédanyagokat igyekeznek úgy csoportosítani, hogy a termékkínálat a lehető legjobban igazodjon a belföldi kereslethez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!