Új cég lép a BÉT Xtend piacára

Gazdaság, 2019.12.12

Új cég lép a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közepes méretű vállalkozásokra létrehozott Xtend piacára, a tőzsde december 16-tól felveszi az értékpapírlistára a DM-KER Zrt. 1 millió darab, egyenként 500 forint névértékű - 500 millió forint össznévértékű - törzsrészvényét.

A BÉT honlapján csütörtökön közzétett határozat szerint a kibocsátó törzsrészvényeit az értékpapírlistára történő felvétellel regisztrálták az Xtend piacra, az első kereskedési napot azonban még nem határozták meg, a részvényekkel egyelőre nem lehet kereskedni, mert a cég zártkörűen működő részvénytársaságként nyújtotta be regisztrációs kérelmét.

A részvények Xtend piaci kereskedésének megkezdését a kibocsátó a regisztráció napjától számított 90 napos határidőn belül, külön eljárásban kérelmezheti.

A szigetszentmiklósi székhelyű DM-KER Zrt. a BÉT honlapján közzétett információs dokumentum szerint 2019. augusztus 31-i hatállyal, a 2008-ban alapított DM-KER Kft. zártkörű részvénytársasággá alakulásával jött létre, tulajdonosai magánszemélyek. A társaság közgyűlése november 6-án döntött a működési forma megváltoztatásáról nyilvánosan működő részvénytársasággá - ez a regisztráció napjával hatályosul -, és részvényeinek regisztrációjáról az Xtendre.

A társaság több mint 11 éves piaci tapasztalattal rendelkező, magyar tulajdonú, építőipari és mezőgazdasági gépek forgalmazásával, szervízelésével, bérbeadásával valamint alkatrészek forgalmazásával foglalkozó középvállalkozás. Piaci működésének kezdetekor elsősorban bányászati és építőipari gépek kereskedelmével, valamint használt, de jó állapotú gépek értékesítésével foglalkozott. Az évek során organikus fejlődésének köszönhetően több elismert nemzetközi gépgyártó, többek között a Bobcat, a Doosan és az Arbos kizárólagos magyar importőre, illetve márkaképviselője lett. A cég jellemzően belföldre értékesít, export árbevételt főként a Doosan csoport garanciális javításának elvégzéséből realizál.

A társaság elkötelezett amellett, hogy tevékenységét külföldi piacokra is kiterjessze, ezért megkezdte a Magyarországgal szomszédos országokban való piacra lépésre való felkészülést, amelyre a zárt körben bevonandó új tőkét is részben fel kívánja használni.

A cég értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 8,055 milliárd forint, idén az első hat hónapban 4,557 milliárd forint volt, az EBITDA rendre 671 millió forint, illetve 269 millió forint, míg az adózott eredmény 384 millió forint, illetve 165 millió forint volt. A cég saját tőkéje június 30-án meghaladta az 1,422 milliárd forintot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!