Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az MNB a NOVIS biztosítónál

Gazdaság, 2022.08.12

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál, elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik - tájékoztatta a jegybank pénteken az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy az MNB korábbi lépései megakadályozták a NOVIS hazai ügyfélkörének bővülését, ennek megfelelően a pozsonyi székhelyű biztosító mintegy három éve nem köthet új biztosítási szerződést Magyarországon. A társaság korábbi éves jelentései szerint ugyanakkor az elmúlt években több ezer magyar ügyfél mintegy 20 milliárd forintnyi biztosítási díjat fizetett be a NOVIS biztosítónak. A meglévő magyarországi ügyfeleknek célszerű folyamatosan tájékozódni a NOVIS helyzetéről - hívta fel a figyelmet a jegybank.

Az MNB emlékeztetett: a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) tavaly áprilisi határozata szerint a biztosító 2019. december 31. és 2020. augusztus 30. között nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően, hanem a nyilvántartott ügyfélszámla egyenlegénél kisebb mértékben fektette be szlovákiai és határon túli ügyfelei befizetett biztosítási díjait. Az NBS kötelezte a NOVIS biztosítót, hogy az érintett befektetési életbiztosítási (unit-linked) szerződések teljes biztosítási díját a szerződési feltételek szerint, körültekintő módon fektesse be.

Az NBS ezt megelőzően 2020 novemberében ideiglenes intézkedésében jelentősen korlátozta a NOVIS biztosító szabad rendelkezési jogát saját eszközei felett. Nem sokkal korábban, 2020 szeptemberében pedig az NBS ideiglenes intézkedést hozott a pozsonyi biztosítóval szemben, amely szerint annak havonta kell értékelnie és jelentenie tartalékainak megfelelőségét, és azok elégtelensége esetén nem értékesíthet újabb szerződéseket.

A NOVIS üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok alapján alapvetően a Szlovák Nemzeti Bank láthatja el, de az MNB a magyar ügyfelek érdekeinek védelmében jogosult fogyasztóvédelmi vizsgálat lefolytatására és szükség esetén fogyasztóvédelmi intézkedés meghozatalára - jelezte a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!