Újabb német gazdaságkutató intézetek rontották növekedési előrejelzésüket

Gazdaság, 2021.03.24

Újabb német elemző intézetek rontották a német gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésüket, szerdán a müncheni ifo és a kölni IW is közölte, hogy az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága a korábban vártnál gyengébben teljesíthet.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) és a munkaadói érdekképviseletekhez közel álló IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) egyaránt a koronavírus-járvány harmadik, tavaly még nem látott hullámára hivatkozva módosította lefelé a hazai össztermék (GDP) alakulásáról szóló előrejelzését.

Az ifo számításai szerint a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett 3,7 százalékos lehet a növekedés, az IW szerint 4 százalék helyett 3 százalékkal nőhet a német GDP 2021-ben.

Korábban a többi között a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) és a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület is rontotta előrejelzését. A leginkább borúlátó a Handelsblatt című üzleti lap kiadóvállalatának elemző csoportja (Handelsblatt Research Institute), amely szerint csak 2,7 százalékos növekedés várható az idén, a leginkább optimista a szakszervezetek országos szövetségéhez (DGB) közel álló Hans Böckler alapítvány gazdaságkutató intézete (IMK - Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung), amely 4,9 százalékos növekedéssel számol.

Az előrejelzések közös eleme, hogy a járvány miatt elrendelt zárlat nemcsak befagyasztja a szolgáltató szektor több ágazatát, hanem erősen visszaveti a lakossági fogyasztást. Ugyanakkor a kivitelre termelő feldolgozóipar egyre inkább lendületbe jön, mert több térségben erőteljes a kereslet a termékeire, főleg a legnagyobb piacok közé tartozó Kínában és az Egyesült Államokban, ahol a járvány elleni küzdelem eredményei révén elindult a kilábalás a válságból, ezért a tavalyi recesszió után az idén már növekedés várható.

Az IMK arra hivatkozva jósol a többi intézeti becslést nagyságrendekkel meghaladó növekedést, hogy a kormányzati gazdasági stabilizációs intézkedések sikeresek, így a munkanélküliség mérsékelt marad, és a lakosság az év második felében már nem fogja vissza fogyasztását, hanem a járvány enyhülésével bepótolja a tavaly elmaradt beszerzéseket, költéseket. A járvány pedig főként az oltási kampány révén enyhül, és ha valamennyi vakcinagyártó időben teljesíti az oltóanyag-szállításokat, már július végére be lehet oltani a vakcináért jelentkező összes felnőttet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!