Újragondolt befektetési programokkal várja a startupokat a Hiventures

Gazdaság, 2019.05.23

Újragondolta befektetési programjait az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, június 1-jétől még versenyképesebb befektetési konstrukcióval várják a startupokat - közölte a kockázati tőkealap-kezelő csütörtökön az MTI-vel.

Az inkubációs tőkebefektetési programra továbbra is kidolgozott ötlettel lehet jelentkezni. A csapatok eddig 9 millió forint tőkebefektetéshez juthattak 9 százalékos tulajdonrészért cserébe. A változás értelmében a továbbiakban összesen 15 millió forint összegű befektetést lehet szerezni, amelynek alapja továbbra is a 9 millió forintos tőkebefektetés lesz, azonban 6 millió forintos, a későbbiekben tulajdonrészre konvertálható tagi kölcsönnel kiegészítve. Az inkubációs befektetési program célja, hogy elkészüljön a prototípus.

Az inkubáció+ részeként eddig 30 millió forintos, konvertálható tagi kölcsönt kaphattak a startupok; az újragondolt koncepciónak megfelelően ez az összeg 50 millió forintra nő. Azoknak a projekteknek, amelyek a régi konstrukció szerinti 9 milliós befektetést kaptak, lehetőségük lesz a megnövelt finanszírozási lehetőséget kiaknázni, amit a projekt későbbi életszakaszában, fejlesztési és pénzügyi terv figyelembevételével, egyedi elbírálás alapján igénybe tudnak venni.

A magvető befektetési program belépési követelménye az inkubációs fázis mérföldköveinek teljesítése, a kész prototípus és az első piaci árbevétel prezentálása. A korábbiak szerint ebben a szakaszban összesen 40-150 millió forint befektetést kaphatott a startup, kisebbségi tulajdonrész mellett. Ez az összeg 65-250 millió forintra emelkedik a megújult finanszírozási modell szerint. A magvető életszakasz lényege az üzleti modell és a prototípus finomhangolása, olyan termék létrehozása, amely akár a nemzetközi piacon is képes megállni a helyét.

A növekedési tőkebefektetési program a komolyabb, legalább 10 millió forint árbevétellel rendelkező cégeknek nyújt finanszírozást. Korábban maximum 500 millió forint tőkebefektetést kaphattak, az újragondolt koncepció értelmében az első körös 500 milliós befektetés mellett, társfinanszírozóval ez az összeg több körben elérheti akár az 1 milliárd forintot is.

A Hiventures felhívta a figyelmet: arra ösztönzi a cégeket, hogy bármely tőkeprogramba történő jelentkezés esetén gondolkodjanak társbefektető bevonásán. A Hiventures indulása óta 18 esetben más társfinaszírozóval együtt fektetett be, 4 esetben pedig később csatlakozott a projekthez más befektető, ezzel összesen 2,2 milliárd forint értékben érkezett külső finanszírozás.

A közleményben felidézték, hogy a két évvel ezelőtti indulás óta 204 cég kapott már befektetést a kockázati tőkealap-kezelőtől több mint 17 milliárd forint értékben: 122 inkubációs fázisban lévő cég 2,4 milliárd forint, 48 magvető fázisban lévő cég 5,3 milliárd forint befektetést, valamint 34 növekedési életszakaszban lévő cég összesen 9,5 milliárd forint befektetéshez jutott.

A közlemény idézi Kisgergely Kornélt, a Hiventures vezérigazgatóját, aki elmondta: tavaly év végére a Hiventures portfóliójába kerülő cégek összes árbevétele átlagosan 85 százalékkal nőtt a tőkebevonás hatására, ami kiemelkedő teljesítménynek számít nemzetközi viszonylatban is. A cégek 2018-as export árbevétele elérte az 1 milliárd forintot, ami 78 százalékos éves növekedést jelent. A Hiventurestől befektetést kapott startupok összesen 756 munkavállalót foglalkoztattak tavaly év végén.

A Hiventures befektetési tőkeprogramok finomhangolása mellett a jövőben még várható más fejlesztés. A többi között napirenden van bizonyos iparágakra szakosodott alapok indítása, valamint a startupok mellett más hagyományosabb üzletmenettel rendelkező kis- és középvállalkozásokat segítő finanszírozási lehetőségek kialakítása - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!