Ukrajnai háború - Már több mint 50 ezer ukrán menekült kapott munkát Csehországban

Gazdaság, 2022.05.17

Május közepéig már több, mint 50 ezer ukrán menekült kapott hivatalosan munkát Csehországban a nekik kiadott speciális, egy évre szóló cseh vízum alapján - közölte kedden a prágai munkaügyi minisztérium.

Az ukrán menekültek alkalmazását az érintett vállalatok jelentették a minisztériumnak. Szerintük döntően olyan állásokról van szó, amelyek hosszú ideje betöltetlenek voltak.

Petr Fiala miniszterelnök kormányának márciusi döntése alapján az orosz offenzíva elől menekülő ukránok ezzel a speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban.

A cseh belügyminisztérium, a legfrissebb adatok szerint, eddig mintegy 345 ezer speciális vízumot adott ki, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, egészségügyi ellátásra, szociális támogatásra és az oktatási rendszer igénybevételére jogosít fel. A tárca becslése szerint Csehországban jelenleg több mint 200 ezer ukrán menekült tartózkodik. Pontos adat nem ismeretes, mert Csehország nem tartozik a schengeni övezet határországai közé. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 140 ezren részben visszatértek Ukrajnába, részben más országba távoztak a schengeni övezeten belül.

Az ukrán menekültek majdnem kétharmadát 18 éven aluli gyermekek teszik ki. A felnőttek mintegy 73 százaléka pedig nő. A felnőttek 29 százaléka azt nyilatkozta, hogy főiskolai vagy egyetemi végzettsége van, 23 százalékuk érettségivel, 17 százalékuk pedig szakmunkásképzővel rendelkezik. Nem egészen egyharmaduk általános iskolát végzett.

A munkát vállaló ukrán menekültek leggyakrabban a termelésben, az építőiparban, a szolgáltatásokban vagy a közlekedésben dolgoznak. Számos munkahely betöltésénél azonban akadály a cseh nyelv hiányos ismerete - derül ki a minisztérium nyilvántartásából. A munkaügyi hivatalok május közepén 7800 ukrán menekült álláskeresését tartották nyilván.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!