Ülést tartott a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

Gazdaság, 2021.10.07

Kiváló az összefogás, a magyarországi gazdaszervezetek és a kamara pedig a jövőben is minden segítséget megad a határon túli gazdálkodók számára - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a KEF szerdán és csütörtökön tartott plenáris ülésén Budapesten. Az eseményről közös közleményben tájékozatott csütörtökön a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tíz határon túli gazdaszervezet vezetői Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, valamint Szlovákiából érkeztek a találkozóra, valamint a fórum magyarországi alapítói, a Magosz, a NAK, az Orosháza és Térsége Gazdakör és az Agrárminisztérium képviselői vettek részt az eseményen.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a közlemény szerint kiemelte: a Kárpát-medencei gazdálkodók összefogását jól mutatja többek közt a Magyarok kenyere program is, amelyben nagyon aktívak a határon túli magyar gazdák. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezésben 2020-ban - a koronavírus-járvány és az aszály ellenére is - minden korábbinál többen vettek részt.

A plenáris ülés nyitásaként a résztvevők a nemzeti gyásznap alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a Batthyány-örökmécsesnél, elhelyezték a határon túli magyar régiók koszorúit. Az ezt követő kétnapos tanácskozáson beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról, köszönetet mondtak a NAK-nak, a Magosz-nak és a szaktárcának is azért, hogy folyamatosan együttműködnek velük, támogatást nyújtanak részükre mind szakmai, mind kapcsolati háló és egyéb tekintetben.

Az unión belüli térségekből érkezettek az EU agráriumot érintő stratégiáival kapcsolatos aggályaikat is megvitatták, a kárpátaljai és a vajdasági tagszervezetekkel pedig egyeztettek a regionális együttműködés továbbfejlesztéséről. A fórum közreműködésével - a NAK rendszerének mintájára - néhány éve megkezdte működését a gazdákat segítő határon túli falugazdász-hálózat, amely hatékonyságának növeléséhez, szervezettségéhez a NAK szakmai tudásbázisa és tapasztalatai jelentősen hozzájárulhatnak a jövőben - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!