Útmutatót készített a Nébih az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához

Gazdaság, 2022.05.27

Mintegy nyolchónapnyi párbeszédet követően elkészült az útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához, a kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Emlékeztetnek, hogy 2018 és 2021 között - az EU fogyasztóvédelmi projektje részeként - mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék összehasonlítását végezték el.

A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, amellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése.

A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint értelmezési segédletet nyújtson az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírásokról - írták.

Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírások betartásához. Bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is.

A Nébih kiemelten kezeli az útmutató naprakészen tartását és szükség szerinti revízióját. Az útmutató kidolgozásában közreműködtek a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Magyar Márkaszövetség, az SGS Hungária Kft., az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Magyar Energiaital Szövetség által delegált szakértők - sorolták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!