Üzemeltető: egyötödére csökkent az Északi Áramlaton Németországba érkező orosz gáz mennyisége

Gazdaság, 2022.07.27

Maximális kapacitásának egyötödére, óránként 1,28 millió köbméterre csökkent az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken, az Oroszországból Európába irányuló fő gázexportútvonalon - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség szerdán a GASCADE német üzemeltetőre hivatkozva.

A Gazprom orosz gázipari vállalat a közép-európai idő szerint nyolc órától életbe léptetett kapacitáscsökkentést egy újabb turbina előre beütemezett leállításával indokolta. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint eközben még mindig nem világos, hogy a Siemens mikor szolgáltat vissza egy másik, Kanadában már megjavított turbinát a Gazpromnak

Az orosz gázszolgáltató hétfőn jelentette be, hogy a portovajai kompresszorállomáson egy újabb gázturbina-hajtóművet kényszerül leállítani az esedékes nagyjavítása miatt, aminek következtében az Északi Áramlaton a gázszállítás az addigi napi 67 millió köbméterről a felére, a maximális mennyiség 20 százalékára, azaz napi 33 millió köbméterre csökken. Az állomáson csak egy turbina maradt üzemben.

A német hatóságok közölték, hogy nem látnak műszaki okot az Északi Áramlaton történő gázszállítások csökkentésére. Ugyanakkor a TASZSZ szerint Berlin továbbra fedte fel a megjavított turbina helyét. A Gazprom álláspontja értelmében a Siemens által a turbina visszaszolgáltatásáról küldött dokumentumok továbbra sem szüntetik meg a szankciós kockázatokat, és csak további kérdéseket vetnek fel. A Siemens Energy ezzel szemben azt hangoztatta, hogy nem lát összefüggést a turbina és az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás csökkentése között, és nem kapta meg a Gazpromtól a turbina Oroszországba szállításához szükséges vámdokumentációt.

Kanada Németország ismételt kérései nyomán július 9-én úgy döntött, hogy az általa Oroszország ellen bevezetett szankciók dacára visszaszolgáltatja a területén megjavított Siemens-turbinát, miután az Északi Áramlat június közepe óta maximális kapacitásának 40 százalékán üzemelt (sőt július közepén a tervezett javítások miatt le is állt).

Az újabb kapacitáscsökkentés fényében a gáz ára Európában a hét eleje óta egyharmadával megugrott, március eleje óta először haladta meg 1000 köbméterenként a 2200 dollárt, és a várakozások szerint szeptemberben újabb növekedés várható.

Az Oroszországból a Balti-tenger alatt Európába vezető - az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig lefektetett - Északi Áramlaton a gázszállítások 2020-ban és 2021-ben elérték az 59,2 milliárd köbméteres történelmi csúcsot. Németország mindemellett elzárkózik az üzemkész Északi Áramlat-2 csővezeték beindításától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!