Vác munkaerőpiaca

Gazdaság, 2019.03.22

A legutóbbi munkaerőpiaci felmérések jól mutatják, hogy Vác térségében és a megyében nőtt a foglalkoztatottság, illetve csökkent a munkanélküliség aránya az előző év adataihoz képest, nőtt a váci állásajánlatok száma, ebből adódóan a fejlődő munkaerőpiac számos lehetőséget biztosít a térségben munkát vállalók számára.

Vác
A legutóbbi munkaerőpiaci felmérések jól mutatják, hogy Vác térségében és a megyében nőtt a foglalkoztatottság, illetve csökkent a munkanélküliség aránya az előző év adataihoz képest,nőtt a váci állásajánlatok száma, ebből adódóan a fejlődő munkaerőpiac számos lehetőséget biztosít a térségben munkát vállalók számára. Vácon és környékén a mért félévben összességében 290 ezer fő állt alkalmazásban, arányuk egy év leforgása alatt 5,2%-kal emelkedett, a fellendülés mind a szellemi, mind pedig a fizikai foglalkozásúakra jellemző volt. A megyei alkalmazásban állók négyötöde a versenyszférában helyezkedett el. Majdnem minden munkaügyi szegmensben emelkedett az alkalmazásban lévők száma, ez alól kivétel az energiaipar, a pénzügyi szolgáltatás, valamint a bányászat területe. A legnagyobb- közel 15%-os- létszámnövekedés a megyei foglalkoztatáson belül a műszaki és a tudományos tevékenységek területén, továbbá a közigazgatás szektorában volt megfigyelhető. Vácon és térségében egy év alatt a bruttó 5,6%-kal, a nettó átlagkereset 7,2%-kal magasabb értéket mutatott, amely kedvezően hat az egész térség munkaerőpiacára. Az átlagos havi munkajövedelem a megyében fokozatosan növekszik, a legutóbb felmérés alapján 5,5%-os emelkedés ment végbe az utóbbi egy év leforgása alatt.

A megyei foglalkoztatottak száma összességében 3,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért arányt, az ugyanebben az időszakban vizsgált munkanélküliség hányada csaknem a felére csökkent le. A foglalkoztatási ráta 69,4%-os volt, a munkanélküliségi ráta pedig 3% körül alakult a legutóbbi felmérés alkalmával. Az országos átlaghoz viszonyítva mindkét mutató adatai kedvezőbb értéket mutattak az elmúlt időszakban. A munkaképes, azaz a 15-74 éves népesség több mint fele, összesen 61,2%-a volt gazdaságilag aktívként nyilvántartva a megyei rendszerben. Arányuk az előtte való év negyedévéhez képest 0,9%-kal gyarapodott, így összesen 580 főre nőtt. További 0,3%-kal emelkedett meg a térségi inaktív népesség száma, a mért időpontban 367 ezer fő nem töltött be semmilyen munkapozíciót. A nyilvántartásban a mért félév végén 26 ezer álláskeresőt regisztráltak, ami 14%-os csökkenést jelent, ám a csökkenés üteme elmaradt az országos átlag adataihoz képest, Nógrád megyét követően a második leglassabb tendenciát mutatta a legutóbbi felmérés. A budapesti és környéki álláskeresők száma 22%-kal redukálódott le egy év leforgása alatt, ez 2095 fős csökkenést jelent. A megyei nyilvántartásban regisztrált álláskeresők körülbelül egyharmad része maximum 3 hónapig, 37%-uk tartósan, azaz minimum egy évig nem talált magának munkapozíciót, így nem tudott elhelyezkedni a megye munkaerőpiacon.

A Vác városában és környékén élő munkanélküliek nagyjából a fele részesült valamilyen pénzügyi támogatásban, jelentős részük, összességében 6820 fő kapott szociális támogatást, 3525-en álláskeresési járadékban, illetve 2582-en álláskeresési segélyben részesültek a térségben. A megyei nyilvántartásban szereplő álláskeresők 15-64 éves népességhez viszonyított aránya 3,1% volt, ez 1,1 százalékponttal alacsonyabb értéket mutat az országos átlaghoz viszonyítva. Pest megyében egy álláshelyre 3 álláskereső jutott, a bejelentett betöltetlen munkapozíciók, álláshelyek száma 2,2%-kal csökkent, így 9327 főt tett ki az utóbbi évben.

A megyében számos állás közül válogathatnak a szakmunkás képesítéssel, illetve a diplomás végzettséggel rendelkező munkavállalók is. A legtöbb pozíciót a targoncavezetőknek kínálják, emellett pedig számos lehetőséget kínálnak a bolti eladók, a raktárosok és a gépkezelők számára egyaránt. A hegesztő, a lakatos és a CNC-forgácsoló már több éve a hiányszakmák listáján szerepel, továbbá a gépszerelő és a műszerész szakembereket is folyamatosan keresik Vác térségében. Az utóbbi években nagy szükség van a sofőrökre, a gépkocsivezetőkre és a teherautó sofőrökre. A munkapozíciók betöltéséhez jellemzően elegendő a szakmunkás bizonyítvány, ám viszonylag nagy arányban jelennek meg olyan munkakörök is, melyen belül elvárás a felsőfokú végzettség.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!