Vadászati világkiállítás - Az együttműködés folytatását ígéri az állatvédelmi program miniszteri biztosa az állatvédőknek

Gazdaság, 2021.10.09

Az állatvédelem akkor működik jól, ha a szakmai szervezetek, a civil állatvédők, és a kormány együttműködik, ezért folytatni kell a közös munkát - mondta a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon.

A rendezvény szakmai konferenciája, a World Conservation Forum állatvédelmi nappal folytatódott szombaton. Ovádi Péter ebből az alkalomból az állatvédő szervezetek finanszírozásáról, a jogszabályi keretekről, illetve az állatvédelmi képzések létrehozásáról beszélt.

A miniszteri biztos szerint a civil állatvédők tevékenysége nélkülözhetetlen, és sokkal nagyobb eredményeket is elérhetnének, ha kiszámítható támogatás járna nekik. Önkéntesekből - mint mondta - nincs hiány, de stabil támogatás nélkül nehéz hosszú távra tervezni. A pályázati finanszírozás nem jelent állandó bevételt, miként az 1 százalékos adófelajánlások sem, ráadásul sokszor nem oda kerülnek, ahol igazán szükség volna rá, hanem azokhoz, akik jobban reklámozzák magukat. A Nemzeti állatvédelmi program egyik legfontosabb eleme az állatvédők támogatása lesz, hogy ez a helyzet megváltozzon - tette hozzá.

Ovádi Péter azt ígérte, hogy a kormány a jogszabályok kidolgozásakor kikéri az állatvédők véleményét. A legfontosabb feladatok közül kiemelte az állatszaporítók elleni küzdelmet, a kutyaviadalokból kimentett állatok elhelyezését, a bántalmazott haszonállatok mentését. Utóbbit azért is fontosnak nevezte, mert az állatvédelem túlnyomó részben a társállatokkal foglalkozik, pedig - hangsúlyozta - a haszonállatok védelmével és a vadmentéssel foglalkozók is segítségre szorulnak. Összetett feladatnak nevezte az állatviadalok visszaszorítását is, hiszen biztosítani kell a kimentett állatok utógondozását, és olykor magukat az állatvédőket is védeni kell az ellenérdekeltektől.

Az állatvédők nevében a Noé Állatotthon Alapítvány képviselője szólalt föl, hangsúlyozva, hogy Magyarországon az állatvédelem még mindig nem elismert szakma, noha az elkötelezett szervezetek óriási tapasztalatot halmoztak föl, és a kedvtelésből tartott állatokon szinte kizárólag a civilek segítenek. Schneider Kinga a szabályozói hiányosságokra is felhívta a figyelmet, hiszen előfordult, hogy emiatt nem tudtak állatot menteni. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a finanszírozási nehézségek megoldódhatnak, mivel szerinte egyéni felajánlásokra, eseti jelleggel érkező adományokra nem lehet biztonsággal építeni.

Ovádi Péter egyetértett az állatvédelmi tevékenységek szakmává minősítésével. Idén az Állatorvostudományi Egyetem új egységeként az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ akkreditált állatvédelmi képzéseket is biztosíthat. A civil szerveztek maguk is részt vállalhatnak ugyanakkor az ismeretek átadásában mint a szakmai szervezetek gyakorlóhelyei - hangsúlyozta.

A miniszteri biztos a civil szervezetek részéről nyitottságot tapasztalt, és úgy véli, hogy az állatvédelem sokakat érdekel. A kormány ezért is fontosnak tekinti, és figyelembe veszi az állatvédelmi konzultációra érkezett több mint negyedmillió visszajelzést. A Nemzeti állatvédelmi program hamarosan a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elé, ezt követően pedig a kormány elé kerülhet - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!