Vadászati világkiállítás - Magyarország reflektorfényben, gasztroprogram-kavalkád az OMÉK-on a világkiállítás tizennegyedik napján

Gazdaság, 2021.10.08

Csütörtökön több mint 48 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte a 332 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 70 ezren vettek részt - közölte a világkiállítás sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a nagy sikerű Fátyol iskolaprogramban eddig több mint 33 ezer diákot láttak vendégül a világkiállításon - a program pénteken újabb 163 diákcsoport és több mint 4800 diák érkezésével folytatódik, a regisztrált diákok száma pedig már meghaladja a 60 ezret.

A Jószolgálati programban a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztrációt követően díjmentesen látogathatják a világkiállítást. Pénteken az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében folytatódik az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), az ország legnagyobb agrár-mezőgazdasági vására. Emellett - a megszokott módon - rendkívül széleskörű szakmai és szórakoztató programokkal várják a látogatókat a Hungexpón, valamint a vidéki helyszíneken - írták.

A Hungexpo B és E pavilonjában második napjához érkezik az OMÉK. A rendezvény a világkiállításra szóló jeggyel látogatható, amit - a sorban állás elkerülése miatt - érdemes online, előre megvásárolni - közölték.

Az E pavilonban Kovács Lázár séf látványkonyhájában szarvasbélszín készül áfonyás mártással, emellett a szarvasragu vadgombás reszelt tarhonyával és a savanykás tejfeles vadvetrece is izgalmas gasztrokalandot ígér; 11 órától és 13 órától Horkay András nemzetközi borakadémikus, 15 órától pedig Angerman László sommelier tart vezetett borszemináriumot a tájékoztatás alapján.

Az A pavilonban 10.30-tól 16 óráig Szlovákia tart nemzeti napot standján, a programot Samuel Vlčan szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitja meg. A nap során az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a szlovák kutyafajtákkal és vadászkürtjelekkel, valamint néptánc-, vadhívó- és solymászbemutató is várja őket.

Szintén az A pavilonban, a World Conservation Forum keretében 11 órától Krajcsovits Sándor, a Toyota Central Europe Kft. termék- és marketing menedzsere tart előadást Hidrogén alapú társadalom - a Toyota Beyond Zero stratégiája címmel a nagyszínpadon.

Déltől Fulton Mangwanya, a zimbabwei nemzeti parkokat irányító hatóság vezetője és Patience Gandiwa, a hatóság nemzetközi természetmegőrzési kapcsolatokért felelős igazgatója tart előadást Sustainable Use of Wildlife in Southern Africa címmel angol nyelven.

Egy órától Christof Mauch történész, a müncheni Rachel Carson Környezetvédelmi és Társadalmi Központ igazgatója szintén angol nyelven beszél arról, hogy milyen sebezhető a világ, majd 15 órától a Nations' Hour keretében Nagy István agrárminiszter tart előadást.

A B csarnok színpadán zenés, táncos előadásokkal várják a látogatókat: 11 órától 18 óráig divatbemutató, a muravidéki Kapca Népdalkör, a Székely Góbék humoros előadása, végül pedig Szarka Gyula és zenekara szórakoztatja az érdeklődőket.

A D pavilonban 11 órától angol véreb mesterkurzus kezdődik, majd 14 órától a kopók következnek. Ugyanitt 15 órakor rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját.

A közlemény szerint a Kincsem Parkban 11.30-tól ismét lovas-, agarász-, elöltő fegyveres-, solymász- és íjászbemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. Az F pavilonban a 15 órától kezdődő előadások segítségével a hagyományos vadászati módokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik továbbra is kipróbálhatják az íjászatot és az elöltöltő puskával való lövést is.

A kiemelt vidéki helyszínen, Vásárosnaményban 14 órától Ugray Tamás mutatja be és dedikálja a Vadászok mindörökké című könyvét, majd a nagyszínpadon a NyírBrass együttes koncertezik; 16 órától a Nimród Vadászújság munkatársa, Bóta István tart előadást Fényképezőgép a vadgazdálkodásban címmel, majd a világrekord gúthi dámokról látható bemutató. Délután hat órától kezdődik a nagyszínpadon a Hiszek egy hazában című történelmi színdarab a Mandala Dalszínház előadásában, a vendégművész Varga Miklós lesz.

A közlemény szerint a soponyai Ökoturisztikai Központban péntek délután indul a CACIT Nemzetközi Mindenesvizsla verseny, aminek 15 órakor kezdődő megnyitóján beszédet mond többek közt Kovács Zoltán kormánybiztos és Szentpéteri Sándor földügyekért felelős helyettes államtitkár is.

Szilvásváradon folytatódik a FEI Fiatal Fogatlovak világbajnoksága, ahol pénteken kvalifikációs versenyeket rendeznek. Ugyanitt elkezdődnek az Országos Huszártalálkozó programjai is, a Fedeles Lovardában 19 órától a Nimród vadászai - Hunor és Magor csodálatos vadászata című előadás nyilvános főpróbáját rendezik.

Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, 10 és 19 óra között várja a látogatókat az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás is.

További részletekről, a pénteki programokról, a belépőjegyekről és a megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon lehet tájékozódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!