Változóan reagáltak a kínai tőzsdék egy új amerikai jogszabály elfogadásának hírére

Gazdaság, 2020.12.03

Változóan reagáltak a kínai tőzsdék csütörtökön egy új amerikai jogszabály elfogadásának hírére, amely szigorítaná az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai vállalatokra vonatkozó közzétételi szabályokat.

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szerdán egyhangúlag megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely kiszorítaná az amerikai tőzsdékről azokat a kínai nagyvállalatokat, amelyek beszámolója nem felel meg az amerikai számviteli szabványoknak. A jogszabály három évet biztosítana az olyan nagyvállalatoknak, mint például az Alibaba, a Pinduoduo és PetroChina, hogy megfeleljenek az előírásoknak, különben kivezetik részvényeiket az amerikai tőzsdékről. A törvényjavaslat Donald Trump távozó amerikai elnök aláírásával lép hatályba.

A kínai hatóságok jellemzően nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem teszik lehetővé külföldi felek számára a helyi könyvelői cégek felülvizsgálatát. Megfigyelők szerint amennyiben az új amerikai jogszabály túlságosan megnehezíti a kínai vállalatok helyzetét az amerikai tőzsdéken, úgy más lehetőségek után fognak nézni. Számos, az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalat forgatja a részvényeit például a hongkongi tőzsdén is.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,21 százalékkal gyengülve 3442,14 ponton zárt csütörtökön. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,20 százalékkal ereszkedve 5057,06 ponton állt a kereskedés befejeztével.

A kisebbik, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index ezzel szemben 0,07 százalékkal 13970,68 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index 1,1 százalékkal 2712,52 pontra emelkedett csütörtökön.

Csütörtökön erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,5592 dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt.

A Kínán belüli (onshore) piacon az azonnali jegyzésekben 6,5540 jüanon indult a dollárral való kereskedés és ugyan délre 6,5573 jüan/dollárra mérséklődött az árfolyam, még így is 59 pippel erősebbnek bizonyult az előző napi záráshoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!