Varga: az uniós források is a gazdaság újraindítását és a munkahelyek megőrzését szolgálják

Gazdaság, 2020.07.24

Az uniós források is a gazdaság újraindítását és a munkahelyek megőrzését szolgálják - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program újabb támogatási szerződéseinek aláírásán.

A pénzügyminiszter kiemelte: ezek a vállalkozások olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyekkel versenyképesebbé teszik termelésüket, megőrzik a munkahelyeket és újakat hoznak létre, ezzel hozzájárulnak a magyar gazdaság újraindításához is.

A miniszter három kis- és középvállalkozás (kkv) vezetőjével írt alá támogatási szerződést: a lépcsőszerkezeteket gyártó hidasi Stadler VOSZK Kft. több mint 90 millió forintos beruházással bővíti gépparkját, amelyhez 58 millió forint támogatást nyert el. A gép- és acélszerkezet gyártó Vámosgép Kft. 206 millió forintos eszközfejlesztéséhez 144 millió forinttal járul hozzá a kormány. A kiskunhalasi Halaspack Bt. közel 141 millió forintos beruházásához mintegy 99 milliós forint segítséget jelent a pályázati támogatás.

Varga Mihály rámutatott arra, hogy az ipar területén megvalósuló fejlesztések nemcsak az egyes vállalatok, hanem az egész magyar gazdaság számára fontosak. Ezek a beruházások hozzájárulnak a gazdaság újraindításához, a munkahelyteremtéshez és a jövő növekedésének megalapozásához is.

Elmondta: a kkv-kat támogató program sikerességét jól mutatja, hogy a pályázati keret több mint kétszeresére érkezett támogatási igény. Így a kormány a Ginop és Vekop pályázati keretét további 50 milliárd forinttal megemelte.

Az elsődleges cél a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében olyan fejlesztések támogatása, amelyek a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik - mondta, hozzátéve: ezzel országszerte 4500 cég részesülhet fejlesztési forrásban.

Kiemelte, hogy a kormány által eddig bejelentett intézkedések jelentősen hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása elkezdődjön.

A folyamat első szakaszaiban jár a gazdaság, az áprilisi mélyponton már túljutott, a májusi visszaesés már enyhébb volt az áprilisinál. Júniusban már enyhén élénkült a gazdaság, a kereskedelem, az ipar és más területek is kezdenek magukra találni - közölte Varga Mihály. A miniszter elmondta: az áprilisban várt 3,8 százalékos gazdasági visszaesésnél nagyobb mértékű lehet az idei csökkenés.

Az elindított gazdaságvédelmi, munkahelyteremtési programok várhatóan hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon mérsékeltebb legyen a gazdaság visszaesése, mint az EU többi országában - közölte.

Varga Mihály a továbblépés zálogjának nevezte, hogy az elkezdett munkát folytassák, a kormány és a magyar vállalkozások partnerként valósítsanak meg fejlesztéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!