Varga Mihály: az Egészségipari támogatási programban 87 milliárd forintnyi beruházás valósult meg

Gazdaság, 2023.05.25

Az Egészségipari támogatási programban (ETP) három körben összesen 87 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály a program cégtalálkozóján közölte: 57 céget támogattak, amelyek 67 helyszínen 83 fejlesztést valósítottak és valósítanak meg.

Hozzátette, hogy a lezárt projektek közül sok esetben már a termelés is elkezdődött, jellemzően a kutatási-fejlesztési támogatási programok megvalósítása van még folyamatban.

Tavaly már 22,5 milliárd forint összegű értékesítés kötődött a támogatási programban elindított beruházásokhoz, ez pedig a miniszter szerint azt jelzi, a piac visszaigazolta, hogy ezekre szükség van.

Varga Mihály kiemelte, a jövőben úgy számolnak, hogy évente legalább 170-180 milliárd forintnyi termék fog bekerülni a magyar gazdaságba vagy az export piacokra ezen vállalkozások tevékenysége révén.

Ezáltal egyrészt csökkentik majd az importfüggőséget ezek a vállalkozások, amelyek egyúttal javítani tudják az ellátás biztonságát, másrészt pedig az ország külkereskedelmi mérlege is javul.

Varga Mihály szerint nemzeti büszkeségre is okot adhat, hogy Magyarország önállóvá válik - egyebek mellett - orvosi maszkok gyártásában - mondta a miniszter, aki arra is rámutatott, hogy a beruházásokkal növelték a gyártókapacitásokat az egyéni védőfelszerelések, a higiéniai textil alapanyaggyártás terén, valamint az orvosi műszerek, például mikroszkópok, mobil röntgen, lélegeztető gépek, illetve a vakcinagyártás területén is.

Az Egészségipari támogatási programot 2020 nyarán indították el azzal a céllal, hogy a magyarországi vállalkozások a beruházásaikhoz, kutatási-fejlesztési tevékenységeikhez támogatást kapjanak a hazai egészségipar erősítése érdekében. Ezen felül arra is törekedtek, hogy a gyógyszer és gyógyászati eszköz gyártás erősödjön, a hazai gyártó helyek száma és kapacitása pedig növekedjen - idézte fel a pénzügyminiszter.

El kell érni, hogy egy következő esetleges járvány helyzetben, a globális ellátási láncok megszakadása esetén is biztosítható legyen a hazai egészségügyi ellátás - mondta Varga Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!