Végleges megállapodást kötöttek a német Rheinmetall tulajdonszerzéséről a 4iG-ben

Gazdaság, 2022.01.25

Végleges megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a német Rheinmetall AG; a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,12 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a magyar informatikai és távközlési cégcsoport legnagyobb nemzetközi befektetője lesz - közölte a 4iG az MTI-vel kedden.

A többlépcsős ügylet zárásának feltétele, hogy a 4iG közgyűlése elfogadja a társaság új alapszabályát és felügyelőbizottságát, valamint a külföldi vállalatok tulajdonszerzésére vonatkozó jogszabály értelmében a Belügyminisztérium is hozzájáruljon a Rheinmetall AG tulajdonszerzéséhez.

A megállapodást a 4iG Nyrt. sikeres átvilágítása előzte meg. A szerződéskötéssel a 4iG a düsseldorfi székhelyű, nemzetközi védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat kiemelt digitalizációs és informatikai partnerévé válik.

A megállapodásnak megfelelően a Rheinmetall AG tőzsdén kívüli ügylet (OTC) keretében 4iG részvényeket vásárol a KZF Vagyonkezelő Kft.-től. A német nagyvállalat emellett részt vesz egy mindösszesen 125 milliárd forint értékű, több lépésben megvalósuló zártkörű tőkeemelésben is, amelyben az ügylet tavaly novemberi előzetes bejelentésének megfelelően Jászai Gellért érdekeltsége, az iG COM Magántőkealap és a Rheinmetall mellett az Alpac Capital által kezelt alap is közreműködik. Az ázsiós alaptőkeemelés 670 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg.

A tranzakciósorozat főbb lépései között kiemelték: a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó iG COM Magántőkealap 78 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben, 12 hónapos értékesítési tilalmat vállalva a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Ezt követően a 4iG közgyűlést hív össze, hogy a társaság részvényesei elfogadják az új alapszabályt és felügyelőbizottságot, az ellenőrző testületbe a Rheinmetall egy új tagot delegál.

A közgyűlést követően a Rheinmetall OTC ügylet keretében 24,9 millió darab részvényt vásárol Jászai Gellért befektetési társaságától, a KZF Vagyonkezelő Kft.-től, valamint 33,65 milliárd forint értékben tőkét emel a 4iG Nyrt.-ben, 24 hónapos értékesítési tilalmat vállalva a tőkeemeléssel és részvényvásárlással tulajdonába kerülő részvénycsomagra. Majd az Alpac Capital alapja 13,24 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a 4iG Nyrt.-ben.

Kiemelték: a részvénycsomag-értékesítés, illetve a tőkeemelések hatásaként Jászai Gellért közvetett tulajdona 56,85 százalékról 50,22 százalékra csökken.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint kijelentette: a megállapodás új távlatokat nyit a 4iG növekedési stratégiájában. A német nagyvállalat stratégiai befektetése, illetve a bejelentett intézményi forrásbevonások tovább növelik cégcsoportjuk tőkeerejét, szilárd alapot biztosít a további hazai- és nemzetközi expanzióhoz.

A partnerséggel emellett új együttműködési lehetőségek nyílnak meg a 4iG előtt a Rheinmetall magyarországi és nyugat-európai hálózatával is, így néhány éven belül a globális informatikai szolgáltatók közé léphet a magyar társaság - tette hozzá.

"A világ egyik vezető hadi- és járműipari vállalatának befektetése fontos megerősítése stratégiánk megalapozottságának, emellett elismerése a magyar informatikai szaktudásnak, amely kiemelkedő értéket képvisel a nemzetközi piacokon. A tranzakciónak köszönhetően a 4iG rövid időn belül Magyarország mellett, a régióban is az egyik meghatározó informatikai és távközlés nagyvállalatává válhat" - fogalmazott Jászai Gellért.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a tulajdonszerzésük a 4iG-ben a Rheinmetall digitalizációs stratégiájának szerves része, egyben Magyarország iránti különleges elkötelezettségük jele. A Rheinmetall az elmúlt években nagy előrelépést tett a nemzetközi vállalattá válás érdekében, Németországon kívül mára az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Magyarországon is új piacokat szerzett. Ezekben, illetve más nyugati országokban a Rheinmetall aktívan részt vesz a helyi gyártási és K+F folyamatokban, ami lehetővé teszi, hogy a lehető legteljesebb skáláját kínálják a csúcskategóriás védelmi termékeknek és szolgáltatásoknak - hangsúlyozta.

A budapesti központtal működő 4iG Nyrt. a magyarországi IT, és telekommunikációs piac egyik meghatározó, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja. A 4iG több mint 25 éve jelen van az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén. A vállalat alkalmazottainak száma meghaladja az 5 ezret.

A 4iG a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Az elmúlt egy évben a társaság papírjának legmagasabb ára 1134 forint, a legalacsonyabb 588 forint volt.

A Rheinmetall AG cégcsoport világszerte több mint 25 ezer alkalmazottal, 6 kontinens 52 országában van jelen innovatív termék- és szolgáltatásválasztékkal, illetve 210 leányvállalatával. Két fő szektorban, a védelmi- és a járműiparban 5 divízióval működik. A védelmi iparban harci járműveket, komplex védelmi rendszereket, informatikai megoldásokat, fegyvereket és lőszereket fejleszt, illetve gyárt. A cég értékesítési árbevétele 2021-ben meghaladta az 5,8 milliárd eurót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!