Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben októberben

Gazdaság, 2021.10.21

Jelentősen veszített lendületéből a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében októberben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke 23,8 pontra csökkent a szeptemberi 30,7 pontról. Elemzők enyhébb lassulásra, 25 pontra számítottak.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Miközben az általános tevékenységre vonatkozó mutató romlott, az új megrendeléseké javult, a kiszállításoké pedig stabil maradt. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások mérsékelten javultak, optimistábbak voltak a megkérdezett vállalatok.

Októberben az új megrendelések alindexe 15,9 pontról 30,8 pontra, a teljesítésre váró rendeléseké 5,4 pontról 12,7 pontra a teljesített rendeléseket tükröző mutató értéke pedig 29,9 pontról 30,0 pontra emelkedett.

Az árnyomás továbbra is magas. A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a szeptemberi 67,3 pontról 70,3 pontra emelkedett, az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke viszont 52,9 pontról 51,1 pontra mérséklődött.

A foglalkoztatási mutató 26,3 pontról 30,7 pontra kúszott fel. A megkérdezett vállalatok 31,2 százaléka vett fel új munkavállalókat, 65,4 százaléknál nem változott a létszám, és csak 0,5 százalékuk bocsátott el embert.

A vállalkozások némileg derűlátóbbak a jövőt illetően. A hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke 20,0 pontról 24,2 pontra emelkedett októberben, de ez továbbra is nagyon messze áll a nyár eleji szinttől. Júniusban még közel három évtizedes csúcson, 69,2 ponton állt a mutató.

A válaszadók 46,9 számít arra, hogy termelése bővül a következő hat hónapban. A rendelésállomány növekedésére 42,4 százalék, a kiszállítások emelkedésére 50,9 százalék, a ráfordítási árak további emelkedésére 65,3 százalék, az értékesítési árakéra pedig 58,8 százalék számít.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!