Veszített lendületéből decemberben az amerikai gazdaság

Gazdaság, 2021.01.06

A koronavírus-járvány fellángolásának következtében érezhetően veszített lendületéből az Egyesült Államok gazdasága decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint.

A szerdán közzétett végleges adatok szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 55,3 pontra süllyedt a novemberi 58,6 pontról, amely 68 havi, öt és fél éves csúcsot jelentett. A kompozit BMI decemberi végleges értéke elmarad az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 55,7 ponttól.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 54,8 pontra esett decemberben az ugyancsak öt és fél éves csúcsot jelentő 58,4 pontról. A decemberi végleges adat jóval gyengébb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 55,3 pontos értéknél.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

A felmérés eredményét kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az adatok továbbra is azt jelzik, hogy a hazai össztermék viszonylag erős ütemben nőtt a negyedik negyedévben, de a közeljövő kilátásai romlottak. Novemberhez képest jelentősen lanyhultak a 2021-re vonatkozó üzleti várakozások, mivel a választások utáni felfutás mérsékelődött és a vállalatokat egyre jobban aggasztják a koronavírus-járvány hatásai.

A vírusfertőzöttek számának emelkedése növekvő kockázatot jelent a gazdaságra a következő hetekben, és a remények jórészt az újabb válság megakadályozását célzó gazdaságösztönző intézkedésekből táplálkoznak. A járvány erősödése miatt decemberben sokkal lassabb ütemben nőttek a megrendelések, a termelés és a foglalkoztatottság. A lassulás különösen a szolgáltatási szektorban volt tetten érhető, ami a közösségi távolságtartási szabályok szigorításából fakad - hangoztatta Williamson, hozzátéve, hogy a hatásos védőoltások kifejlesztésének és tömeges elérhetőségének tudatában az üzleti szereplők sokkal jobban bíznak abban, hogy az év második felében normalizálódik az élet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!