Veszteséget termelt a brit Marks and Spencer

Gazdaság, 2021.05.26

Tetemes veszteséget termelt a Marks and Spencer (M&S) brit kiskereskedelmi hálózat az április 3-án zárult 2020/21-es pénzügyi évben a koronavírus-járvány miatt - derül ki a vállalat honlapján szerdán közzétett jelentésből.

A vállalat 9,16 milliárd font árbevétel mellett 201,2 millió font adózás utáni veszteséget könyvelhetett el, szemben az egy évvel korábbi 10,18 milliárd fontos bevétellel, illetve 27,4 millió font nyereséggel.

Az adózás előtti veszteség 209,4 millió fontra rúgott, míg egy évvel korábban 67,2 millió font volt a nyereség.

Elemzők 8,86 milliárd fontos bevétel mellett jóval kisebb, 52,8 millió fontos veszteségre számítottak.

A veszteséget részben az okozta, hogy gyenge volt a ruházati termékek iránti kereslet a koronavírus-járvány miatt. Emellett olyan egyszeri tételek, mint a szervezeti átalakítások költségei és értékleírások, 259,7 millió fontot vittek el a nyereségből.

Az egyszeri tételeket nem számolva a vállalat működési eredménye 222,2 millió font volt, míg egy évvel korábban 590,7 millió fontot tett ki. Az egyszeri tételek nélküli adózás előtti nyereség 50,3 millió fontra rúgott a 2020/21-es pénzügyi évben, ami töredéke az egy évvel korábbi 403,1 millió fontnak.

Az új pénzügyi év első hat hetében azonban minden tekintetben megugrottak a teljesítményt tükröző mutatók, és felülmúlják az előző két pénzügyi évét, mivel a járványügyi intézkedések fokozatos kivezetésével jelentős kereslet jelent meg a ruházati és a háztartási termékek iránt.

Az 1884-ben alapított brit vállalat az Egyesült Királyság egyik vezető kiskereskedelmi hálózata, amely komoly átszervezésen esett át.

A menedzsment arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben ismét nyereséges lesz a vállalat, kiigazításokkal számolva 300-350 millió font adózás előtti eredményt ér majd el, és csökken az adóssága. Osztalékot azonban nem terveznek fizetni sem az előző, sem a jelenlegi pénzügyi év után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!