Veszteséggel zárt tavaly az Eximbank

Gazdaság, 2021.04.29

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) növekvő mérlegfőösszeg és kamateredmény mellett 10,314 milliárd forint veszteséggel zárt - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett vezetőségi jelentésben.

A veszteség nagyobb részét a tőkealap-befektetések értékcsökkenéséből eredő veszteség okozta - közölték. A hitelintézet tavaly még 1,879 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A veszteség mérsékelte a tőkeemelések hatását is, a saját tőke ugyanakkor ennek ellenére 183 milliárd forintról 227,166 milliárd forintra nőtt. Az üzleti bevételek döntő részét kitevő kamateredmény 11,998 milliárd forintról 14,46 milliárd forintra nőtt.

Tavaly a mérlegfőösszeg 992,45 milliárd forintról 1293,335 milliárd forintra emelkedett, ami eszközoldalon a bővülő hitelállományból származott, míg forrásoldalon a felvett hitelek állománya, a bankközi források, és a saját tőke nőtt. A bővüléshez hozzájárultak az árfolyamhatások is.

Az összes eszköz 84 százalékát a hitelintézetekkel és egyéb ügyfelekkel szembeni követelés teszi ki, a nettó állomány 775 milliárd forintról 1086 forintra nőtt. A növekedésből 295 milliárd forintot tesznek ki a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében folyósított kárenyhítő hitelek - tették hozzá.

A jelentés kiemelte, hogy a világjárvány felülírta a hitelintézet korábbi stratégiáját. A nemzetközi kereskedelem visszaesett, egyes szolgáltatások szinte teljesen leálltak. A kilábalás elhúzódik, az Eximbank ezért az az exporttevékenységben érdekelt, de nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások megsegítésére összpontosított, miközben a kisvállalkozói hitelezést is fenntartotta - tették hozzá. A társaság célja nem a profitmaximalizálás, hanem a kivitel ösztönzése a számára biztosított költségvetési forrásokból - olvasható a jelentésben.

A Eximbank állami tulajdonú társaság, a tulajdonosi jogokat a külgazdasági és külügyminiszter gyakorolja. Integrált keretben az Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-vel egy szervezetben, közös megjelenéssel, Exim néven végzi a tevékenységét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!