Víz Világtalálkozó - OECD víz-munkacsoportjának vezetője: növelni kell a vízvédelemre fordított forrásokat

Gazdaság, 2019.10.16

A vízvédelemre fordított források háromszorosára növelését szorgalmazta Xavier Leflaive, az OECD víz-munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva szerdán.

Kifejtette: 2003-ban még úgy vélték, hogy a finanszírozást kétszeresére kellene növelni, ma már azonban a higiéniai elvárások teljesítéséhez a források megháromszorozására lenne szükség. Megfelelő politikai döntések és intézményrendszer is kell, de a gazdaság szereplői, például a pénzügyi befektetők is sokat tehetnek a víz védelmében - emelte ki, megjegyezve, hogy a problémák a pénzügyi befektetésekre is hatással lehetnek.

Beszélt arról a tapasztalatáról is, hogy egyes országok nincsenek igazán tisztában a vízválsággal, noha valahol túl sok a víz, máshol túl kevés, valahol rendkívül heves viharok, esőzések vannak, másutt a vízszennyezés okoz gondokat a mezőgazdaság területén, és az ökoszisztémák pusztulásáról is beszélni kell.

Xavier Leflaive fontosnak nevezte a problémák tudatosítását, illetve, hogy ezt a tudatosságot cselekvésbe fordítsák.

Az OECD szakértője elismerően beszélt a Víz Világtalálkozó magyarországi megrendezéséről, és azt mondta, "Budapest is felkerült a vízvédelem térképére". Fontosnak nevezte, hogy az ilyen eseményeken összehozzák a szakértőket, de ezzel együtt úgy véli, más csúcsokat is meg kellene győzniük, hogy a vízügyi problémákat felvegyék témáik közé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!