Víz Világtalálkozó - Szöllősi-Nagy András: minden politikai döntésnél figyelembe kell venni a vízbiztonság kérdését

Gazdaság, 2019.10.17

Minden politikai döntésnél figyelembe kell venni a vízbiztonság kérdéskörét, a környezetvédelem szempontjait - mondta Szöllősi-Nagy András, a Budapesti Víz Világtalálkozó nemzetközi program- és szövegező-bizottságának elnöke a világtalálkozó záróeseményén csütörtökön, Budapesten.

Szöllősi-Nagy András kiemelte: a globális vízprobléma kezelésében fel kell használni a tudományos világ vízkezeléssel, vízhasznosítással kapcsolatos legfrissebb eredményeit, az ENSZ kiterjedt intézményhálózatát, a legkorszerűbb technológiákat, sőt, a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

Az elnök rámutatott: a víz nem csupán az élet forrása, a víz kérdésköre szinte mindennel összefügg. A vízgazdálkodás problémakörének feltárása, a vízgazdálkodás javítása jó lehetőséget teremt a szegénység leküzdésére, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a migráció mérséklésére - jelezte Szöllősi-Nagy András.

Hangsúlyozta, hogy napjainkra a vízkérdés minden tekintetben határokon átnyúló problémává vált, amelynek kezelésében, a megoldások kidolgozásában a lehető legszélesebb körű politikai és gazdasági együttműködésre van szükség. A globális vízprobléma összefügg a klímaváltozással, a gazdasági fejlődéssel, a szegénység leküzdésével és a migráció enyhítésével.

Kiemelte: a vízügyek, a "sok víz, kevés víz, szennyezett víz drámájának" megoldására, a vízberuházások kezelésére új finanszírozási megoldásokat kell kidolgozni a politikusok és a gazdasági vezetők széleskörű együttműködésével.

Szöllősi-Nagy András beszéde végén átnyújtotta a Víz Világtalálkozón megfogalmazott Budapesti felhívás szövegét Abdoulaye Sene-nek, a következő, 2021-ben Szenegálban tervezett Víz Világfórum szervező bizottsága főtitkárának.

A Budapesti Víz Világtalálkozón megfogalmazott felhívásban kiemelik: fel kell ismerni a víz jelentőségét, meg kell teremteni a vízbiztos jövőt, ösztönözni kell a különböző szektorok együttműködését, továbbá építeni kell az innovatív technológiák által nyújtott lehetőségekre.

A dokumentum feladatként határozta meg az együttműködés fejlesztését, az intézmények szerepének erősítését, a tapasztalatcsere segítését, az oktatás és képzés megerősítését, a megfelelő finanszírozás biztosítását, valamint a környezetvédelmi szempontok megerősítését a fejlesztéspolitikában.

A víz nemcsak az élet forrása, hanem lehetőség és felelősség - fogalmaztak a nyilatkozatban. Azt írták, jó vízgazdálkodás nélkül hiábavaló minden erőfeszítés a szegénység csökkentésére, az egészségügy, az oktatás javítására, a gazdasági fejlődés és a jólét biztosítására, továbbá a környezet megóvására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!