Zsugorodott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júniusban

Gazdaság, 2019.07.01

Májushoz képest  némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának júniusi teljesítménye.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport hétfőn azt közölte végleges adatként, hogy az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,6 pontra gyengült. Ez gyengébb a hónap közepén ismertetett 47,8 pontos előzetes számnál, és alacsonyabb a májusi 47,7 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Júniusban az ötödik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ötben volt 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke júniusban.

Németország feldolgozóiparának júniusi BMI-mutatója 4 hónapja legmagasabb szintre, 45 pontra emelkedett, de így is a legalacsonyabb volt a vizsgált nyolc ország közül. Az osztrák mutató 55 havi mélyponttal, 47,5 ponton, a spanyol 74 havi mélyponttal, 47,9 ponton, az olasz 3 havi mélyponttal, 48,4 ponton, az írországi 73 mélyponttal, 49,8 ponton állt.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Görögországnak volt a legmagasabb a feldolgozóipari BMI mutatója júniusban, 52,4 pont, ami 19 havi mélypontnak felelt meg. A francia mutató 9 havi csúcson, 51,9 ponton állt, a holland pedig 72 havi mélyponton, 50,7 ponton volt júniusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!