A daganatsejteket ragyogóra színező anyag segítheti a sebészeket

IT/Tudomány, 2018.11.05

Az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag egy új kutatás alapján.

A BBC hírportálja arról számolt be, hogy a tudósok 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak 99 páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő gliómájuk (agydaganatuk) volt.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az 5-ALA felhalmozódik a gyorsan növekvő daganatsejtekben, mert nincs meg bennük az az enzim, ami lebontaná a vegyületet.

A sebészek mikroszkóppal keresték a fluoreszkáló szövetet, miközben a tumort eltávolították a betegek agyából. A 99 közül páciens 85-nél látták a rózsaszínben ragyogó anyagot.

A 85 közül 81 esetben igazolták a vizsgálatok, hogy a betegnek gyorsan növekedő daganata van, egy esetben a kór enyhébb fokát állapították meg, négynél nem tudtak értékelést készíteni.

A 14 beteg közül, akiknél a sebészek nem látták a fluoreszkáló anyagot, hétnél úgynevezett alacsony grádusú, lassan növekvő daganatot találtak, három esetben nem tudták értékelni.

"Sürgősen szükség volt olyan anyagra, ami segít a sebésznek megtalálni a legagresszívebb tumorrészeket. A 5-ALA szépsége, hogy műtét közben mutatja meg ezeket" - mondta el Kathreena Kurian, a Bristoli Egyetem agykutatója, a kutatás vezetője a BBC-nek.

A következő lépés a tudósok szerint az lenne, hogy agydaganatos gyerekeknél teszteljék az anyagot, valamint olyan felnőtteknél, akiknek a korábbi kezelés után újult ki a daganata.

A kutatás eredményeit a napokban Glasgow-ban folyó brit rákkutatási konferencián mutatták be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!